登記成會員
搜索
查看: 31942|回復: 21

大陸購買單車裝備 ~~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

係香港行過單車鋪, 單車裝備定價高, 深水埗戶外用品店賣的單車裝備較平但質量差, 今天決定向祖國走一趟, 目的地係九龍城廣場(東門中路)及樂園路寶捷行, 單車頭盔及褲係九龍城廣場買而單車衫及手套係寶捷行買. 個人建議可慳時間只走寶捷行, 因單車褲於九龍城廣場以$138購入(相信係假貨)而見寶捷行有條Giant單車褲賣$170墊位更加好, 頭盔更多選擇, 因盆川耗盡, 否則會買啤呤腳踏($200-350), saddle($150-350), 修車六角匙($68連袋)......

今日所購的物件如下(以港幣結算) :
頭盔 $184
單車褲 $138
單車衫 $225
手套 $199

雖然上述有部份物件並未算是超值, 但總數比起香港購買大約要雙倍價錢, 好用與否亦未試過, 只是比大家一個參考吧!

Cannondale 單車褲好明顯係假...... 手套就唔知, 不過我對 Fox 手套都唔需要呢個價錢。

衫就要睇質地

好彩你冇買啤鈴踏,因為香港都係差唔多價,例如我架 road bike 用果對 Wellgo lock 踏 (啤鈴) 都係約 $250 左右;

而 Wellgo 有出摺車腳踏,你可到 Wellgo.com.tw 睇睇 (不過摺車腳踏唔係啤鈴)

另外 mountain bike 果對 Truvativ 踏 (都係啤鈴) 約 $220

呢對:

不如你成套着上身影張相?
黑白灰+小紅,沉實中帶點野性,我鐘意
去參加比賽呀 ?
頭盔前部有塊鴨咀(已拆), 以我所知係MTB用, 實際有咩用?
回覆 2# egg_studio

咁有冇啤呤腳踏介紹, 可摺 / 拆式.
本是遮光用,正常日踩會帶太陽眼鏡
回覆 7# willywong

哦~~ 明白, 多謝指教!
小弟都在同日去了同樣地點購買裝備… 不過無約到C_FOO…
而家睇戲先…

首先到樂園路掃貨,先來是在野牛見過的摺車馬鞍袋,只賣RMB50
Resized_bike gear 02.jpg

之後是PODIO單車音響,香港$680~700,呢度RMB500!
Resized_bike gear 03.jpg

RMB90兩對的break膠,管佢係唔係「高溫膠」,去馬!

在九龍城廣場見佢平平地,買左呢個gel seat cover,盛惠RMB70!
Resized_bike gear 01.jpg Resized_bike gear 07.jpg

另外買了這一條可拆式的單車休閑褲,RMB150!
Resized_bike gear 05.jpg Resized_bike gear 06.jpg

仲有呢對A貨FOX手套!RMB50!
Resized_bike gear 04.jpg
大家都進入全A時代喔~
懶理A唔A, 好用使是牛~~

純粹個人經驗 :
- 單車褲係見香港$300起, 到九龍城廣場賣RMB$120幾好料, 知道 Cannondale 係單車牌子都冇預佢係真品,  
  從物料先決下就去馬, 原來Dahon店有條Giant賣RMB$150更好料有小小後悔!
- 單車頭盔見香港$500起, 到九龍城廣場賣RMB$160幾好款(另外有隻賣RMB$100個款完全冇衝動買), 原來
   Dahon店都有好多頭盔, 價錢不一.
- 單車衫初頭冇諗住買, 但見個款幾靚冇贊助商, 雖然RMB$198唔算平, 穿起感覺收身幾好.
- 單車手套見香港$300起, SSP貨$120但Cutting唔靚, 見Dahon賣RMB$175穿落試揸幾好, 雖然唔係好平但
   啱要求就去馬.
Dahon店即係Dahon專門店?著左條褲會"激突"嗎?你知道好少人好似小弟老二般大的~有分size嗎?
Cfoo你著咩size?
Dahon店即係買摺車果間,名寶捷行,我條單車褲係XL碼,我試時(因未買過)攞把軟尺拉拉褲頭度,度出腰圍相約便買下,尋晚試過感覺良好,值得一買,如果須要會再買多一條,今次一定要Giant
大家都中了單車毒了~~

星期三飛 bike 吧,另開新 post
中毒......仲有啤呤腳踏喔~~

星期三照原定時間嗎,唔想咁夜
啤呤腳踏等我下次行開單車鋪再幫你睇睇

話時話,你架車摺埋時係咪一定要用摺踏?否則你嘅選擇就大好多

不過......

1) 話時話,你有心換啤呤腳踏,其實應該換啤呤hub 先,行車會順暢好多;啤呤腳踏唔會令架車順暢......
2) 話時話,你有心換啤呤腳踏,其實應該換啤呤 bb 先,踩時會順暢好多同受力好多;啤呤腳踏唔會令架車順暢...... (根據上網資料,你架車原裝係四方 bb 心,但啤唔啤呤就唔知...?)
點解咁想換腳踏,因為價錢相對較平同想換咗隻膠踏,如果細隻可以唔須要摺,但有摺及有快拆優先考慮。
錯,平價四方啤鈴 BB 芯都係一百起二百止,平過一對啤鈴踏。

但換咗效果一定好過 / 明顯過換腳踏
講講下我都有興趣換轉動 parts, 如 hub, BB & 啤鈴踏, 效果先決, 價錢再研究
效果先決 :hub --> BB  --> 啤鈴踏

花 $$$ 效果先決 :hub + 輕 rim --> 陶瓷 / 鈦中空BB   --> lock 踏 --> 陶瓷波腳定輪

死未?