登記成會員
搜索
查看: 5054|回復: 10

本港某討論區與 cut 廣告大戰 Adblock Plus:Element Hidiing Helper

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

先旨聲明,上討論區首選大笪地;呢個 post唔好同其他 forum (特別係商業果 d) 賣廣告,所以回覆時唔好開名及暗示。

事緣係,上星期同 "最高領導" 傾開網頁問題,講到某 d 網站靠賣廣告維生,跟住我帶出一件事,就係當日 (即係上星期) 香港某個以靠賣廣告維生嘅討論區突然 block 咗 "應該 **" 裝有 AdBlock (一個響 Firefox 及 Safari 要黎 cut 廣告嘅 addon) 嘅 browser ,即係一係你要 load 晒 d 廣告,一係唔準入黎。

** 該 forum 冇標明係 Adblock, 估計原因係如果該 forum 刻意去令網民不能使用某 d software (而該 software 係合法的話) ,此行為響某 d 國家係構成罪行,香港就唔知有冇呢條法規及守則。

從該 forum 的舉動可見佢地靠單一嘅收入渠道係好易死,不過呢個 post 唔係討論 d 咁正經嘅野,而係介紹下點可以 "block 上 block", block 咗該 forum 嘅 "禁止 cut 廣告" 手段。

呢個星期以來,我響 Adblock Chinalist development group 入面出出入入,因為當有人將該討論區的 scripts (用黎 block Adblock) submit 上去後,幾小時後就有人 update ,之後就可以 "block 上 block"。而某 forum又即刻改 scripts ,因此呢個星期兩面都玩得好開心。

後來我揾到一個 Firefox Addon "Adblock Plus : Element Hidiing Helper",裝咗後,只要按 Comm-Shift-K 咁就可以選你想 block 嘅廣告、scripts、table 等。用咗佢就唔駛理某討論區點改佢條 scripts。
放心,大笪地會員係唔會識得回覆你架!
冇錯,大笪地會員掛住踩單車......
firefox有plun in可以做到..
另外成龍牌防毒都得,只要輸入某d key words就可以filter+ban~
oh,睇漏眼
kay wong兄已經係文尾提到..
話時話,小弟想問好耐,呢個forum有放ad出來,想問下有冇$收?
除咗右上角果個得幾蚊收之外,其他全部都係自己人廣告 (當年呢度搬 web host 時,叫晒 d 自己人每人整個 banner 等呢度似有人落廣告,結果得我及幾位人士有反應,仲有人淨比 link, 條 link 仲要係死死地......)

右上角果個連 domain 都未夠比.
放心,大笪地會員係唔會識得回覆你架!
Homan 發表於 15-3-2010 01:37 AM

所以下次如果再有D比較技術性既POST,圖文並茂會好D。
咁出 2 張事前事後圖啦~~

唔用 Adblock Plus + Element Hidiing Helper 前d 廣告塞滿整個畫面,乜都睇唔到 (我用緊 iBook - 1280x768) -- 如果 d 廣告唔係多到咁過份,都唔駛 block 晒佢 -- 我部 24" iMac 先係睇到第一個 post 個 title ......

另一張係 enable 咗 Adblock Plus + Element Hidiing Helper

上個月開始響 Adblock 入面加咗一個 "filter"  (option -- Add Filter)

*_rev09.js$domain=discuss.com.hk|uwants.com

咁就可以反反 cut 廣告了,用咗一個月,暫時未有問題。

據 Adblock 所講,"某網站" 用一條 scripts

http://www.??????.com/include/javascript/common_rev09.js (?????="某網站" )

假如將來"某網站" 改呢個 file name, 咁你又改紅色部分就 ok 了
*_rev09.js$domain=discuss.com.hk|uwants.com

不過,"某網站" 咁做法(禁止 cut 廣告)其實有冇犯法就未肯定。
我個人認為多d廣告可以豐富個版面, 又好似出名d, 但呢個只係我嘅睇法, 唔如從網站管理員角度又點睇?
我都希望有一日呢個大笪地會好似uwants同made in hk咁多人
但果兩個 forum 問題係太多,對我用家角度睇, d 廣告係多到遮擋住大部分內容。

而且我上面有提過另一個問題,以管理員角度睇,呢 2 個 forum 要出招 "反 cut 廣告" 其實間接証明佢地係純粹靠廣告收入,完全冇其他收入來源。

我早前響報紙都睇過一篇訪問另一本地 forum (不是上面果 2 個) 嘅老細,佢亦表示佢個 forum 都係靠賣廣告賺錢,但其實現在網上廣告效力已經冇乜,另一方面,以佢個 forum 客源,大部分係淨係上網,及冇消費能力果班,所以人流縱使多,但旺丁不旺財。