登記成會員
搜索
查看: 4725|回復: 7

「日落黃」下午茶

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

據英國傳媒報道,修咸頓大學研究發現,色素「日落黃」(Sunset Yellow)會影響人的心理,更與小朋友過度活躍症有關。

其實「日落黃」係好常見嘅食用色素,葡萄適原味含有「日落黃」的色素。但據報道,「日落黃」和另一種防腐劑「苯甲酸納」一併使用,才可能導致小朋友過度活躍症。

咁今日見葡萄適原味減價,就買支飲,之後諗番起上面新聞,就買包橙黃色嘅餅 -- 芝士味時時食 -- 咁就一擊即中,包時時食真係有「日落黃」,但冇「苯甲酸納」。

食完有冇活躍到
咦… 咁要食下啵… 尤其呢排唔多活躍…
兩三歲靚仔先可能有影響...... 食隔夜蛋好過啦
回覆 4# egg_studio

食隔夜蛋會變活塞, 唔單止活躍
回覆  egg_studio

食隔夜蛋會變活塞, 唔單止活躍
c_Foo 發表於 15-3-2010 01:19 AM

活塞男再現?有快感嗎?
你快 d 叫你阿媽整隻隔夜旦你試吓啦
你快 d 叫你阿媽整隻隔夜旦你試吓啦
egg_studio 發表於 15-3-2010 10:48 AM

阿媽應該第一時間整隻隔夜蛋俾阿爸食....。從此成年男女對雞蛋既需求直線上升,雞蛋售價亦都水漲船高。養雞農戶一夜暴富,香港逐漸有人站出來要求廢除「不准散養家禽」...