登記成會員
搜索
查看: 4297|回復: 12

呢部點睇?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

平之餘,又係DAHON
不過唔知咩型號,見佢寫哂d 改裝出來好似好牛b咁
不過打過去冇人聽!

http://www.28bike.com/classifieds/detail.php?id=73899

係大陸版, 名叫火狐, 價錢不明
http://www.dahon.com.cn/bikes/ts061.htm
真係有個類似firefox既logo..
所以二手野真係要睇清楚, 少D認知隨時奶野
佢話新車來wor.不過1300咁平唔知有冇問題..
其實要睇呢D值定唔值,首先要知道那部車的市價… 係咁睇相信好難會知道呢!
第一架 $8000 可以講下價,不過已賣咗
第二架比人 remove 咗
第三架睇唔清楚用乜嘢配件,所以答你唔到

不過,原來你 budget 已經去到 $8000...... 等我果日仲 send 咗 d 5千樓下..... 不過你預 8 千就好易搵 (我依家踩緊果架都唔值 8 千),響新界 d 單車鋪有 d 有寄賣或二手服務,直情有現貨可即睇即試。
回覆 7# Homan

但好多 MT bike / road bike 都係砌車,好難會有明確市價,所以要清楚 d 車架、轆、配件等價值。
其實我都有考慮砌車,一來可以跟據個人喜好選擇各樣部件, 二來對架車亦加強認識, 萬一撞散架車都識整番
但一架單車的部件都唔少,坊間又有咁多牌子,真係有排研究, 就好似砌PC一樣。
尋日去紅磡廣埸買攝影器材時先知原來隔離間"登峰"都有單車買, 店內就有架"大漢"摺車, 標$2xxx, 應該都幾重,
老細話其它牌子都有, 但全部都要訂貨, 佢就向我推介"Giant"有架三四千蚊的硬架車,前叉係彈弓, 有碟煞。
依家周圍都賣摺車 -- 尋日我行過某格仔鋪,連格仔鋪某一格都標住代賣摺車......
尋日去紅磡廣埸買攝影器材時先知原來隔離間"登峰"都有單車買, 店內就有架"大漢"摺車, 標$2xxx, 應該都幾重, ...
alexphoto 發表於 13-3-2010 11:33 AM

如果你有心玩越野,唔好買彈簧叉,最好要油壓或氣壓,如果唔係有機會飛落山。