登記成會員
搜索
查看: 5537|回復: 10

有選擇就是煩 ~~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日放工同毒男去野牛走返轉諗住睇摺車, 點知有架更毒既係面前......

Sales 報価$7900, 試車感覺重心傾前相信有速度感, 再坐 MU P8 已提不起勁, 再上網睇好少人講呢架 Silvertip, 相信d單車友一係摺車一係小輪車, 無須比多咁多錢買兩全其味的設計(我當時好buy), 不過又比我睇到d野......

有個咁既袋我可以接受, 如果一心買小輪車之前 egg_studio 介紹的 java 都係好選擇, 而家真頭痕
原來好多人玩小輪, 仲係呢架

我決定向二手市場進發,昨晚野牛牛b sales係咁向我sell 高級model,一睇由自何,價錢夠拿利
當初我同cfoo二人是以3000蚊筆直為上限,不過..睇中個部silver tip要79xx
假如星期六(確定嗎?)北上尋歡價錢又合理既話..就應該振興祖國經濟..
但如發現有優良既二手產品,價錢只係買一部新既archer/p8..就唔使點諗..
archer/mu呢種車同silver tip個種,一坐上去感覺大不同喔~

小輪同摺感覺完全兩回事,再search過資料得出以下幾點:

1)Silvertip同一般小輪差価$5k。
2)Silvertip暫時搵唔到二手。

以我case分析,唔太鐘意摺車設計,喜歡小輪感覺,慳位同出入交通工具方便。
聽過Egg-studio講小輪拆件便可上交通工具,去睇過車有所保留,因初買單車感覺就如初時玩單反咁大部點出街,但見過小輪入袋感覺尚可接受,下一步就係去單車鋪見下兩種袋的分別就有答案。
回覆 2# c_Foo

呢架我響單車徑都見好多人踩

而我正想買果個座位比 MT bike 用

既然小輪車都接受,咁試下 step forward...... 比較埋 700C ,因為 700C 拆轆入袋後 size 只係比小輪車大幾 cm, 但 700c 又會係另一個世界。

以相機作比喻,閣下由幾日前諗住買部傻瓜機,到今日煩惱緊 5D2 or 1D, 而毒海彼岸隱約有部 120 等緊閣下...... (當120 size 比 135 大...... )
香港單車聯會有小輪車比賽,所以都好多人玩。我以前都睇中Java車,款靚係非常吸引我。
何況,當大笪地 -- eXX stXXXX + WiXXy + HawXXXXXXXly, 另加積極睇緊 MT bike 嘅 AlXXXXXXo, 及一般積極睇緊 road bike 嘅 KeXXXll, 仲未計年初二出車果 d 新會員 -- 都踩緊 26" and 700C 時,就彷彿天上諸神向凡間伸出橄欖支,閣下諗住升仙定同最高XX繼續沉淪摺海呢?
貼架 700C 比大家欣賞下啦 ~~

我問題係點樣來回, 地鐵冇問題(揸正例佢最辣), 我唔想做"灰姑爺"下下趕尾車, 一坐通霄小巴我相信同小巴佬炒大獲(我試過)
不如我借我架古典 700C 比你試下仲實際

另外可考慮係 Merida 車系,當然佢唔可以同貴牌子比,但以價錢性能上講,呢個牌子十分 ok, 而且佢 d 車架好靚仔 (以呢個價錢水平),佢代理係元朗間雲鵬,你可以過去睇下。

我近排都睇緊 rb 車架,Merida 都係考慮之一。

小巴方面我真係唔清楚,因為我淨係試過一次。
有到買solarFS-2016
原裝版 $2180 p8頭柱版 $2580

簡介:
公司 : BIKE ZONE 地址 : 九龍長沙灣青山道 465 – 471. 聯邦廣場 地下街 地庫 43号鋪. ( 近明愛醫院 ) 歡迎查詢 : 电話 : 2392-8183. 揾亞偉.
茘枝角地鐵站 B1 出口 沿青山道 行 4分鐘 到達.

辨公時間 星期一至六 ( 下午2:00至8:00)

顏色 : 真珠白.====== =====SOLAR FS-2016 送P8-頭柱 =====20寸鋁合金折疊車 (451 輪組) ===== 規格: 車 架 : 7075 鋁合金管材,尾避震設計。 =====車 叉 : 7075 鋁合金管材 =====車 頭 : 鋁合金 =====車頭柱 : 送 p8頭柱 =====制 鉗 : 鋁合金V制 =====制 手 : 鋁合金 =====變 速 : Micro Shift 16速配件 =====車 轆 : Solar Racing 451鋁合金轆,前後快拆 =====車 呔 : Kenda Kriterium 20 x 1.25 (451)