登記成會員
搜索
查看: 8293|回復: 14

新手摺車推介 ~~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

見大笪地一眾有車階級飛Bike飛得咁過引,小弟"周身痕"亦開始發作希望加入戰團,跟Homan睇過單車,相信非摺車莫屬,因住屯門區來往主要交通工具,大家有邊部推介,価錢最好三千,其實見Homan架Archer有70分滿意,唔滿意地方比mu重少少,車身中軸偏低,見過Dahon mu較輕身幾討好,是否如sales所說車身輕有大幫助,另外有款Solar更平車身中軸高外型討好但摺合較位冇保險扣有顧慮,廢話講完,大笪地兄弟係時候發表你地既偉論吧
welcome to our world~
上去大陸走一轉?

好 like 呢架, 係咪就係 Dargon, 印象中 4k 有找?

官網寫 Jetstream P8
你去美國官網?
大陸網的名唔同架
睇番我買車個post,我有報到Dragon的價好似…
睇睇先!
你呢架係高檔野,我估要7﹣8千
呢架先係Dragon: http://www.dahon.com.cn/bikes/fa073.htm
完全唔係果回事!
c-foo,有避震呢架叫 JetStream P8,好貴。
http://hkbicycle.com.hk/index.ph ... =DAH09BIFO-FAA083YW
我覺得摺車唔須要買到吟貴. 車身輕一定有幫助不過摺車都好難20磅以內。遲D去野牛再睇下部Solar個摺合位,係咪真係咁雞先。
http://hkbicycle.com.hk/index.ph ... er=SOL--BIFO-FS2016
既然已選定摺車,咁就集中講摺車。

我就冇乜踩摺車經驗,不過從單車「宏觀」看,有幾件事可參考。

摺車當然要留意番摺合較位穩唔穩陣,「穩陣」嘅意思係有冇虛位,特別響稍為高速時,轉彎及剎車有冇震。

另外係重心,如果好似 C-Foo 咁嘅身形,架車重心太低反而不利操控,原因係縱使架車重心低,但你坐得高, end up 重心係冇低到 (呢個概念響 road bike / MT bike 呢 d 「大車」會好注意,所以買車時一般會度身高再買適合 size 的車 / 車架)

至於響大陸買,我個人唔太建議,反而你應該響番屯門/元朗睇睇,一來新界 d 單車鋪比市區平,同深圳 d 差額未必真係好大,價錢多幾百但 (當然如果價錢差好遠就別論) 你架車有乜頭暈身慶都可以攞番去修理,特別係新車落地踩一輪後,波線及 brake 線都要再調較 (好似Homan上次咁 set 番轉波格格聲,一般單車鋪會收番你二三十),所以最好幫趁番附近 d 單車鋪。

但,你想買 P8 or Dragon??

睇番 website 資料, Dragon (大陸官網) 及 Mu P8 (www.dahon.com) 都係用 7005 Aluminum, 有 pump seatpose, ok 啦

而 Mu P8 重 11.2 kg, Dragon 有避震反而 10 kg (??)

Mu P8 用 SRAM 轉波件 ;Dragon 用 Shimano ;呢樣好睇你自己愛好,冇話邊個特別好 d ,最好親身試試邊隻牌子配合自己。

對一對係咪呢兩架車?

Mu P8

Dragon
睇過網上討論隻 Jetsteam P8 後避震有CASE係裂咗換架, 所以呢架 dreamcar 有所保留而且 outbudget, 三千蚊會係 Dahon Archar 同 Solar FS2016 之選.

見摺車車架都係重心偏低, 相信購買時都係 Budget 先決, 但有個問題, 買車時有冇得試, 點樣先知啱自己?
昨天和朋友飛BIKE,其中一位係Archer, 應該比我部新款因為有seat pole pump,佢在馬鞍山買的,只係二千八左右(8速),有無人去過馬鞍山的單車店?
P8 $3400
yeah - dream (似dahon dragon) $1900
咩係seat pole pump? 可以作泵軑用?其實如Archer呢d硬架一般街行夠用嗎?有冇d sit座有好避震幾多錢,另外16速係咪好用好多?
小弟現在就在該店,問下先!
問到都過D料比我呀..
咩係seat pole pump? 可以作泵軑用?其實如Archer呢d硬架一般街行夠用嗎?有冇d sit座有好避震幾多錢,另外 ...
c_Foo 發表於 7-3-2010 11:39 AM

seat 通 pump 咪就係要嚟 pump 車呔。

有避震果 d seat 通我睇開都要差唔多一千,但應該有 d 大陸或台灣貨會平 d