登記成會員
搜索
查看: 5628|回復: 16

跌了~ 跌穿 20000

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

一開市就跌四百幾點,前日 set 果個 2800.HK @ 20.1 自動買入咗......
各位股民,19400 係唔係底位?
下星期係唔係反覆調整至咁上下位置?
之前另 post 提及近日留意 0939.HK 建設銀行 及 0004.HK九龍倉,響今日跌市下,建行由當日價 6 跌到 5.79,九龍倉由 40 跌到 39,可見 A 股起得快跌得快......

2800.HK 則從 20.7 --> 20.1 ,arm arm 係我買入價。
其實呢次小跌原因係美國無端端調高貼現率0.25厘,不過 19XXX 係咪有支持就好主觀了,但因為香港基本利率維持不變,可解讀為借勢調整 (獲利離場)。

後市要睇 Kendall 兄下午會唔會大手買入港股。
各位股民,19400 係唔係底位?
下星期係唔係反覆調整至咁上下位置?
Homan 發表於 19-2-2010 12:30 PM

股民又點可能知邊到先係底呀?當大部分人都覺得個市仲有下調既空間,電視機D財演吹晒水話18000先有較大支持,人人都問幾時見底時,個底往往就已經近在眼前......
其實呢次小跌原因係美國無端端調高貼現率0.25厘,不過 19XXX 係咪有支持就好主觀了,但因為香港基本利率維 ...
egg_studio 發表於 19-2-2010 01:16 PM

哈哈!我已經去信曾俊華及陳德霖要求港府入市....務求進一步擴大盈富基金既規模.....
回覆 4# egg_studio

你隻2800入得好呀!可揸中長線。進取D既可趁下星期技術性反彈獲利沽出,再趁三月恆指再回落至近SMA250入番。
股民又點可能知邊到先係底呀?當大部分人都覺得個市仲有下調既空間,電視機D財演吹晒水話18000先有較大支 ...
Kendall_One 發表於 19-2-2010 11:16 PM

呵呵… 當然啦… 我只係嘗試引出大家討論的點子~~
回覆 8# Homan

引乜鬼呀!!!呢個版黎黎去去咪得Do Re Mi我地三個係度吹水,學KAYWONG話齋傾電話好過喇......................
KAY,見你入左2800。講下我個人預測,正如我之前所講,今個星期會出現技術性反彈。既然話得叫反彈,就代表反彈完後,隨之而來就係回落。本來我分析反彈頂會係稍破20800(其實都必破,以強制回收十幾隻熊),但以今日之量高及上升之急速,我將反彈頂調高至21050水平。之後我會睇位開put,目標19300-19400。你可以短走一轉,三月時再撈番。
我 20.7 走晒 d 2800 了,依家等緊下一輪 "跌破 20000" ,不過下趟可能考慮建行 (大約 set $5.6) 有冇好建議?
回覆 11# egg_studio

$5.6?俾佢跌到落去$5.6你仲敢要?939於SMA250 $5.81見支持,難有大跌既空間,不過近排內銀除交行宣佈供股消息解除負面壓力外,全部都處於弱勢,現階段唔建議。我都係推介有資金追摔既1211,我係$60入左第一注,你可以係附近水平入,或等期指今日結算後再決定。
回覆  egg_studio

$5.6?俾佢跌到落去$5.6你仲敢要?939於SMA250 $5.81見支持,難有大跌既空間,不過近排 ...
Kendall_One 發表於 25-2-2010 11:34 AM

佢最近係香港開左分部,公司位於ifc,前排仲去左hku 演講~
回覆 13# hongdonald

咁...同佢股價有冇乜野直接關係?
今朝公司有條I-BANK友上來做Training,後來私下同佢傾,佢以市盈率來計算,而家恆指其實可以去到26,000左右,呢個亦係佢地公司對HSI的預計,但首半年仍然會在20,000~23,000 來回。

既然係「金融討論區」,我盡量唔懶咁又將呢條「基金友」的說話另開POST吧!
回覆  hongdonald

咁...同佢股價有冇乜野直接關係?
Kendall_One 發表於 25-2-2010 03:56 PM

佢果日去完 HKU 演講之後,同我地去咗踩單車,佢架 MT bike 泊咗響 IFC 果 office 入面。佢一路踩一路叫我 20.1 入 2800, 然後 20.7 放咗佢,之後再留意建行。
回覆 16# egg_studio

咁你就唔夠朋友喇!咁都唔通知聲。你買2800賺少左好多呀.....俾著我至少揸兩張大期+恆指認購期權長倉。淨係計23/2一個上晝,500點波幅,兩張大期賺$50,000,而恆指期權就有5倍升幅,當你買$10,000,又賺$50,000。一個上晝搵10皮野,好個去老笠啦...........