登記成會員
搜索
查看: 14889|回復: 16

Slingbox 自學搖控功能試用報告

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

Sling 出咗個 beta 嘅「自學搖控」,利用 Windows + Firefox / IE + plugin  響網頁連接 Slingbox, 然後利用 Slingbox 內置的 IR receiver 學習任何 AV device 搖控的 IR code,咁理論上任何錄影機、高清盒、cable box 等等都可以用到 Slingbox。

Slingbox 搖控學習網頁:
http://betaremotes.slingbox.com/

尋晚玩咗一輪,我淨係試咗 8 仔 HD2008 (不過呢個本身都已經有 IR code) ,發現雖然「學習」到,但之後有某 d 掣㩒唔到。

我已響 Sling forum 報告咗呢個問題,之後有人回覆都有相同問題。詳情請見:

http://www.slingcommunity.com/fo ... supported-Devices./

我個 user ID 係 kayw

I use iMac but load WinsXp by BootCamp.

Working on Firefox, the Remote learning feature works ok. After learning most buttons successfully, some buttons don't work. I re-program them but no help.

These buttons are not work : Up, left, down (right is fine) , menu, clear (exit), page up, page down, and ALL number.

My device is Eight HD2008. I use Alan Richey's IR code that works very good.

I will re-do it again soon. (or wait until the Mac version is available)
恭喜發財!
多謝版大既報告,希望快 d 有解決方法喇
Saotome88 兄你買咗 Slingbox 未?我留意番 Sling Forum ,幾乎所有人都搞唔到果個 beta 自學搖控。
Sling 嘅「自學搖控」好有用,按它的指出,我用Slingbox Solo,我將我個 imation STB-H100 高清機頂盒個遙控裝到Sling Media Player都很順利。唯一要注意是它教你當Slingbox要接收你原本個遙控的 signal 時,要按住你原本個遙控4-5秒。但 set 每個 key 都要 retry 幾次。後來改 set 每個 key 只按你原本個遙控一下(just press once),所有key都好易set得到。完成後,Sling Media Player上個Remote Control panel is fully function.
回覆 4# mippoa

我響 Sling forum 見好多人 (包括我自己) 都 set 唔到 key -- 我地係做到 "按住你原本個遙控4-5秒" ,但 set 完後 d key 係唔 arm (控制唔到個 device, 例如機頂盒)

不過 ching 你點樣做到 "set 每個 key 只按你原本個遙控一下" ??
同埋 ching 你個 Solo 響邊度買?近排有 friend 都話想買,但唔知點度仲有 (除網上外) Thanks
你要按照佢既指示一步一步,逐個 key 去 set。佢會在電腦上逐個 key highlight 俾你去 set ,例如當佢在
電腦上 highlight 個 "MENU" key,你就用你device 個遙控向住Slingbox中央個 IR接收按一下你device 個遙控上相對應果個 "MENU" key,(最好只按一下,不必如它的指示按4-5秒,我的經驗是按的時間長反而set唔倒),幾秒後電腦上會有演示剛才個 key set 唔set倒,如果set唔倒會指示你Retry。其實佢既指示都很清楚,按照指示做不會太難。要注意用黎set remote 個電腦及Slingbox一定要接在同一個network上。

Slingbox-HD 香港sole agent 都無入貨,基本上零售應該唔會有。Slingbox Solo我見旺電同高登仲有得賣,旺電要$1,4XX,我響高登買$1,3XX。 
我同 Sling Forum 上面 d人 都係照你所講嘅方法做,但大部分人都 set 唔到。問題係,我地都 set 咗 key 後, d key 係用唔到 (控制唔到 device)

不過 forum 有問題都係 SlingPro HD......

我果部係 SlingPro HD, 皇室堡一年前賣緊 $24xx, 之後我響美國買,US$149,當然果 NTSC tuner 用唔到,不過我都唔會用,因有高清盒。
新手上路-睇番外面D介紹,SlingBox對我都好有用喎!但見場中只有solo 賣,係唔係solo搭唔倒CAble TV呢?
想買Pro到處都無貨,有冇Ching知道邊道有存貨,二手都無考慮,樓上話美國只售USD149,差咁遠嘅!搭朋友買番嚟安得唔得?
Slingbox Solo 只可駁一個 device, 即係駁 cable TV 係冇問題,不過最好買之前去 JP-1 Forum 肯定有你個 cable box 搖控 IR code (佢地應該有有線果個 cable box IR code)

亦可以用番本身個自學功能,但我用 Slingbox Pro,呢個功能唔係好 work ,但樓上 ching 話佢部 Solo 冇問題,咁應該可以放心。

Slingbox Pro 已經係舊 model, 新 model 叫 Slingbox Pro HD。 呢度 arm arm 有會員買咗部二手, 價錢 US$14X  -- 其實 around US$120-$160 係平均二手成交價,如果你有 friend 響美國可以請佢去 Best Buy 睇下仲有冇現貨。(兩年前我響 Best Buy 見賣緊 US$249)

咁分別係 Solo 駁一個 device, Pro/Pro HD 可駁四個;例如我就駁咗 NowTV 及高清盒 -- 雖然 Pro HD 內置 HD tuner, 同香港制式唔同,所以冇用,而 Pro HD 亦另 support 美國的 cable (即係你唔駛用 cable box,直接將 cable 線駁入 Slingbox 就睇到有線),不過呢 d 嘢香港用唔到,可能因為咁香港代理唔引入。

仲有 Pro/Pro HD 可以 stream HD quality (用 HDMI input, 例如高清盒), Solo 最高去到 SD
唔該晒Ching,

睇嚟Solo 只可駁一個 device,限死了選擇,且quality只去到SD,似乎只有pro比較啱我的需求.
其實我都是想給我在美國的姐姐用,她家有的主要看香港的cableTV,其他看高清免費台,在美國月費收很貴,小數怕長計, 唔知两者接收效果如何?跟網絡速度有無關係?在香港要不要長開電視機?

謝謝

新手上路
假如你美國有親人,我建議你請他們幫你響美國買 Slingbox Pro (如果 Best Buy 仲有貨, 或響 eBay 買) 然後寄比你,之後你響香港屋企駁 CableTV 及高清盒,咁佢響美國有得睇。

Quality 方面,視乎你屋企及美國屋企嘅 connection speed, 但 HD / SD 質素可以話一定唔得,響 Sling website 佢地自己都話 HD / SD 只可能響 Intranet 環境下做到 -- 我就係用 Slingbox 響睡房經 WiFi 睇高清及 NowTV,咁就做到 1024x768  ,但響公司就得番 640x480 左右。

咁平時去旅行時用酒店 d WiFi 睇番香港電視, quality 都係 around 640x480 -- 我住村屋,所以得 Netvigator 6M , 如果你住大廈應該快好多。

電視唔需要開,因為 Slingbox 係直接攞高清盒 / CableTV / NowTV 解碼器的 signal, 而 Slingbox 可以用搖控開關 d 解碼器。不過假如你響屋企睇緊 cableTV, 而你家姐又睇緊,佢一轉台 (或你轉台) 你都會一齊轉台。
謝謝Ching詳細解讀,感激萬分!我屋企用緊Netvigator 30M,一於試吓喺美國買唔買到pro,睇睇quality行成點.
希望遲D有機會可以報告效果上來
唔該哂!
新手上路
我都想知 30M 對 quality 有冇大分別,不過仲要睇埋美國果邊 (因為美國多數慢過香港)
回覆 7# mippoa

可否話給我知在高登邊間舖有得賣 slingbox solo 呢?
因為本人十分之想買, 可 pm 我! 唔該!!!!
我淨係知早前 X 室堡有得賣,但都幾貴吓。早前響旺電有一批跳樓 Sling Classic,不過應該賣晒了

呢度 d 會員用果幾個都係響美國買...... 香港代理應該唔會入貨,原因係新款 Slingbox d 功能響香港用唔到,或者可以講, Slingbox 主打美國市場 only..... 所以真係有心買不如上網買二手,唔駛花錢買新款但 d 功能響香港又用唔着。
回覆 15# scalescale

Shop 110, 1/F, Golden Computer Centre, Sham Shui Po.

Sling Solo can also be bought at few other shops at Golden Computer Centre and Mongkok Computer Centre.