登記成會員
搜索
查看: 5173|回復: 13

唔通日本野真係香D?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=508041

台灣果本先58, 大陸39(我買左....)

日文我又唔識睇, 都唔明仲要賣咁貴, 佢仲要自己用分身去讚平果到先好笑 (個POST好鬼耐GA啦)
無見佢「用分身去讚平」
書就唔清楚,不過日版cd同港版cd相比,日版真係好好多的~
Jersey都係,美版同港版行貨,美版好明顯手工detail好多
電器方面更唔洗講,基本上有一條公開既秘密
日本人會將最好既野留比自己
不過今次睇報紙,豐田/本田/JAL既事件後,又對羅白頭多了一位憂心...
好似手表咁,日本限量版、日本版、 X 周年版,同普通版都係大陸造,但頭三種 version 可以 mark 高個價都大把人搶購,普通版減價都冇人要。

有 d 所謂「識貨之人」或者 「xx 達人」會同你講,日本版就算係大陸造, QC 係唔同㗎,所以呢,最高領導你個 Canon 風格,應該將 d file name rename 做日文,之後 set 積分 1000 先 download 到,然後改名做乜乜日本別注style, 係日版嘅 Canon 機影嘅相先對應到,咁大笪地今個月流量又會破紀錄。
無見佢「用分身去讚平」
Homan 發表於 11-2-2010 02:15 PM

ballerid咪係LAW, 仲有第個TIM
書就唔清楚,不過日版cd同港版cd相比,日版真係好好多的~
Jersey都係,美版同港版行貨,美版好明顯手工detail ...
hongdonald 發表於 11-2-2010 03:21 PM

反而PORODUCT我都會買MADE IT JAPAN WOO

之但係書........我就唔識日文啦 只不過無聊想睇下佢有無人買 (怕且都無啦.........掛)
回覆 3# hongdonald

電器方面更唔洗講,基本上有一條公開既秘密

呢條係過氣嘅公開秘密。十幾年前就係,自從日本經濟爆破後已經冇咗呢支歌仔。
咁av你會買日本定台灣先(以我所知寶島都有不少av出產),日文你就話唔識,國語識多少la掛..
好似手表咁,日本限量版、日本版、 X 周年版,同普通版都係大陸造,但頭三種 version 可以 mark 高個價都大 ...
egg_studio 發表於 11-2-2010 03:21 PM

好簡單,好多野都係物以罕為貴.香港好多人買一樣野番來,未必係真心想擁有個樣野,大約有50%既私心會係將呢樣物品再放出去搵更多既錢..
呢個 post 又令我諗當年 Windows 98 年代有 d 傻仔專登 install 個日版 Windows, 原因係型 d 喎,雖然後來 d 傻仔改口話因為日版 Windows 先玩到日版 game......

近來我又見過另一個傻仔響部 MacBook 轉做日文 interface,原因又係型 d 喎,不過後來唔識睇,又唔識轉番做中文 / 英文 interface ,結果樣衰衰咁四圍問人。
咁av你會買日本定台灣先(以我所知寶島都有不少av出產),日文你就話唔識,國語識多少la掛.. ...
hongdonald 發表於 11-2-2010 03:34 PM

AV既....當然係日本 (唔理睇既定聽既....)

之但係讀既......真係要搵番個日本妹女友幫我翻譯先得
我鐘意日本妹,但...

我更愛港女!
佢地自以為香
日本野乜都貴過人~~~~~唔識睇日文真係唔會買囉, 國貨萬歲~~