登記成會員
搜索
查看: 4174|回復: 10

係咪真係正版windows 7?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

於友綱二手買賈見此帖, 甚覺吊詭, 請專家作詳細調查一下, 然後向大家解說.
http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D1
專家作詳細調查一下 <-- 搵人放蛇?

似乎係 Dell 嘅 upgrade 碟,即係開頭未出 Wins7 時買 Dell 電腦,原機跟 Vista, 然後話將來 Wins7 出嘅時候可以 free / 加少少錢 update 到 Wins7 ,我估應該係呢種。

不過要留意個serial number有無人用過......因為理論上呢 d 碟係唔可以出售。

我不是 M$ 人,有錯請更正。
咪係,已經開左,個series如果有人occupied,咁點算?
我算唔算犯法?
anyway,犯法的
只可以安裝係dell既電腦上..
另外,upgrade版一定要安裝係vista上..當然,你既vista必定係要正版..
專家作詳細調查一下
egg_studio 發表於 2-2-2010 05:15 PM

就算serial number未用過都唔可以..
anyway,犯法的
只可以安裝係dell既電腦上..
另外,upgrade版一定要安裝係vista上..當然,你既vista必定係要正 ...
hongdonald 發表於 4-2-2010 05:01 PM

這不是犯法,而是違反客戶與 M$ 的 terms and conditions, 與 "犯法" 是兩回事。
or咁講,同用老番係冇分別的
這不是犯法,而是違反客戶與 M$ 的 terms and conditions, 與 "犯法" 是兩回事。 ...
egg_studio 發表於 4-2-2010 07:12 PM

我再CHECK番,佢係售賣!係犯法的~
咁犯 d 乜嘢法呢?

如果真係犯法,咁你應該報警喎。
以下係microsoft於4/11/09發表嘅聲明

近我們收到有關Windows 7非賣版之查詢,所以我們在此澄清一下;擁有Windows 7非賣版的人士如將它轉售乃非法行為。客戶如果擁有這非法轉售之Windows 7非賣版,亦可能得不到正式的授權合約。Microsoft保留對轉售及非法擁有Windows 7非賣版人士的法律行動。記住要買Microsoft產品,一定要到我們之特約零售商,選購正版軟件。你亦可於 http://www.microsoft.com/hk/Windows7/chinese/ 獲得最新推廣優惠;或致電2388 9600查詢有關授權合約詳情

補埋英文版
In response to the numerous enquiries received lately, we want to clarify that owners of Windows 7 Not for Resale (NFR) version do not have any rights to resell the product. Users who buy these NFR versions products may not have proper license for use. Microsoft reserves all rights against those people who sell and/or purchase the NFR products.

我當然唔會搵麻煩去攪,但的確係犯法(OEM係NFR既一種),M$係有權利向佢地追究責任
犯法唔同非法㗎!!

你睇番你自己 quote 果段嘢,其實你"擁有這非法轉售之Windows 7非賣版"只係如上面我所講"是違反客戶與 M$ 的 terms and conditions",所以 M$ 有權"保留對轉售及非法擁有Windows 7非賣版人士的法律行動"。

咁乜嘢係犯法呢?如果你將隻 Wins7 copy 然後賣比其他人,就係犯法,犯嘅係香港法律,就算 M$ 唔出聲 d 海關及警方都會嚟搵你。

而賣upgrade 碟,係冇犯香港法律,所以 M$ 只可從民事向你追究,一般就係發律師信比你,叫你賠 $$$, 你唔賠就上庭排期 (民事案),等法官判你要點賠。

另一個例子係,你今朝紅燈過馬路係犯法,會考出貓唔係犯法,不過考評局都會向你追究,因為你違反咗響你報名考會考時同考評局作嘅 terms and conditions / user agreements