登記成會員
搜索
查看: 5989|回復: 13

New bike

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

想買入門既玩下,有冇平靚正介紹?
食住花生等睇戲…
Budget 幾多,乜嘢類型嘅車,及會點踩? (單車徑、平路、越野...?)
回覆 3# egg_studio

under 1000 okay ma? 都係單車徑,同平路玩下多.. 最好可以摺既,收係屋內都易D
樓主預多D有冇可能?如果摺車千五應該可以買到
Dahon 有D 入門型號在東門好似千幾人仔… 有興趣去睇睇嘛?
我冇踩摺車,所以以下資料係集結咗幾位車友、書藉、雜誌、得閒行過單車鋪經驗而成。

單車平貴好睇物料,所謂越貴越輕,而摺車仲要睇個摺位,例如車身中間條 bar、handling bar、腳踏等「摺」嘅地方。貴d嘅車個摺位強化好多,好處係高速時架車會穩定好多。

另一方面,由於摺車 size 細,重心低,所以往往條 seatpose 要比其他車種長,因此 seatpose 硬度要求又高 d 。

之後車轆,由於車轆細,相對轉數比 road bike、MT bike 等大車高,咁對啤令嘅要求又講究 d。

不過,如果你嘅用途係踩下單車徑,唔會追求速度,咁 around 一千一般都有找,而呢個價位 d 摺車多數係鐵車,缺點係重,同容易生銹,而且由於鐵有彈性,因此高速時穩定性差 d (實際感覺係部車搖吓搖吓)

再貴 d (例如 $1500 開始) 就係最高領導所講果 d 級數,摺位好明顯強化好多,物料可以係鐵、鋼、鋁等。而唔同價錢因為貴 d 就波段多 d ,例如 $1500 就 8-10 速,多幾百/一千就有 2x9/10 (前 2 後 9/10 波),再多 d 錢就有碟剎,或者個座位 d 皮靚 d ,又或者有避震。

最實際就係去單車鋪睇睇,不過要去 d 主打平、中價果 d ,因為有 d (其實越來越多)主攻貴價車,行入去最平果部都成皮嘢。
多謝甘多brother 既寶貴意見,即係要輕同快又要多幾舊,連埋D basic accessory (eg 頭盔) 起碼要2k先落到樓了.. right?
順手一提,我部Dahon係屬於中檔車的加料版。
叫「Archer」,本身基本係8速,我部係16速,仲有加泥擋同埋換左橫bar...
埋單3千3(已折合港幣),本港買同一部8速無加料大約4000
順手一提,我部Dahon係屬於中檔車的加料版。
叫「Archer」,本身基本係8速,我部係16速,仲有加泥擋同埋換 ...
Homan 發表於 3-2-2010 12:08 AM

我玩下only.. 唔駛去到甘貴了..
其實 basic accessory 就係得個頭盔,其餘冇乜特別嘢要,例如手套、單車衫褲、單車眼鏡都唔係必需品。

另外,泥擋、雜物架/袋等亦可慳得就慳。(調轉諗,架車越多嘢咪越重)
玩下ONLY的話,其實有好多不知名的副廠有摺車,大約1000上下都有…
不過就真係要去單車店睇睇…
SUNNY幾時一齊上去東門走一轉?
另外睇下呢個網站,有價錢的本地網站:
http://www.sunnywise.com.hk/bike.htm
過埋年啦, 到時一齊去