登記成會員
搜索
查看: 12311|回復: 10

朋友抱怨:旺角同榮單車狗眼看人低

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

尋日同 Willy 講開花園街有間同榮單車樓上鋪,專做 road bike ,咁 arm arm 今日有個同事話買車架,想買 Colnago d 好 x 貴 (我就買唔起)車架,咁咪叫佢去呢間野度望下......點知條友打比我,話比人"狗眼看人低",仲響某 forum 寫咗報告,叫我 post 埋上黎大笪地。

文中果位 "毒友" 就係我......

呢件事幾個鐘前發生,不喜勿插

road bike想換車架。毒友話同榮多road bike野,仲有少少二手架,咁咪走去睇睇。(毒友架車d套件響果度買,話果度多野賣)

6/1星期六下晝上去,睇啱個colnago架,問條伯府(估佢係老細卦)幾多銀,我都算有禮貌,話「請問呢個架幾多錢?」條伯府一句duck過黎:「唔啱你踩架。」

「你點知唔啱我踩呢?」(我心諗你可能覺得size唔啱啫)

「個架好貴架,比你都要七、八千,你買唔起架。」

咁我唯有走啦...black佢list。

所以,飛球點解賣得貴都有人幫趁,而同榮呢d樣樣齊嘅road bike店星期六都水靜河飛,原來有解。
態度咁差就真係要唱衰佢喇!
遲下都要叫你俾意見買部乜野單車係大埔踩
回覆 2# Kendall_One

Dahon啦! 我地D舊同學有幾過都係買左Dahon!
Kendall 你搬到大埔了?

摺車ok,但最緊要你用車目的係乜?平路/公路?越野?如果你夠地方放單車,我會推介買MT bike,因為可玩山和平路(講究d可配多對幼呔踩平路),但摺車可方便搭交通工具。
回覆 3# Homan

咁你仲唔叫佢地入黎單車版
無揸車就摺車先啦…
個個大輪我會死架!
回覆  Kendall_One

Dahon啦! 我地D舊同學有幾過都係買左Dahon!
Homan 發表於 19-1-2010 12:38 AM

有邊果呀?我地U果班同學冇乜邊個鍾意做運動架播?
無揸車就摺車先啦…
個個大輪我會死架!
Homan 發表於 19-1-2010 01:44 AM

第二句道出摺車的悲哀
回覆 4# egg_studio

睇過交通工具時間表及研究過段路,發覺由大埔泰亨祠堂村踩單車往返太和火車站約需廿分鐘,都幾方便用黎駁車返工。
Kendall 你搬到大埔了?

摺車ok,但最緊要你用車目的係乜?平路/公路?越野?如果你夠地方放單車,我會推介 ...
egg_studio 發表於 19-1-2010 01:33 AM

間屋開始裝修,三月尾完工,如無意外應該復活節左右搬入去。主要目的往返屋企及太和火車站,公路及平路為主,另閒時可踩下單車徑等,屋企有足夠地方擺幾架單車。
有位既當然大轆好, 另外攞嚟接駁交通工具就搵架有咁殘得咁殘, 睇下火車站泊車車區就清楚!