登記成會員
搜索
查看: 9338|回復: 13

醉紅樓-合和6樓

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

一開始聽個名,以為要去青樓做男人愛做的事~check清楚,原來係去食野..

味道真不錯,由於係政治飯,50%時間用來吹水,食左d咩我自己都唔多清楚
請睇相,18個人,埋單15xx..

先來一人杯功夫茶!

煙鴨胸(唔明酒樓點解會食呢d野)+豬手,豬手好腍+入味!

春卷.一般貨色

d野食係咁上~

唔知咩炒飯~好香同足料,不過可以再收干少少

整多粒燒賣,不過我都係鐘意食川龍既um春蛋燒賣

呢舊我都唔知係咩來,食左落口就算..

山竹牛肉,少粉夠彈牙!

呢味認真正,用鹹蛋黃包住隻蝦再炸,連殼都食得~陣香味e+都仲留係口腔~

糯米雞~
足料,但係舊式酒樓個d正好多,食一個當lunch都得,中間係隻鹹蛋黃來~

麻麻...~

大家無哂戰鬥力..

粉果,食過一件,皮好溥~正野

牛肉炒河(不是干炒)

我同同學平時最鐘意係office整既桂花糕..人地個d真係好好食,桂花糖同普通糖既比例arm arm 好,清香味十足,難怪一出就清哂..

呢間野既名菜 - 蠔仔碎肉粥,原來潮州粥品同我地食開既粥唔同,係類似湯飯之類既東東,蠔仔肥美,材料極多,加左一種特別既香料,好在在場有人唔食蠔,一個人掃左三碗(本來一碗夠皮,因為怕蠔仔放得耐會腥..同某位巴打泊硬檔食哂,不過真係好好味)!

其實仲有好多野冇試/食左冇影,大部份都好有水準~
各位巴打如果想係灣仔飲茶,呢間野 - 推介!
不過我都覺得幾貴..平時自己應該唔會來..
18條友$1500都話貴?
我食慣平野,自然覺得貴
屋企人去飲茶,4條友仔都係百二三蚊..初頭以為1k咩都得..因為上次去合和8樓14條友仔都係8xx
果隻睇 size 應該係珍珠雞......
個炒飯應該係「福建炒飯」,正統的係會濕濕地的啊!
原來潮州粥品同我地食開既(廣東)粥唔同,係類似湯飯之類既東東

你依家先知?
我食慣平野,自然覺得貴
屋企人去飲茶,4條友仔都係百二三蚊..初頭以為1k咩都得..因為上次去合和8樓 ...
hongdonald 發表於 12-1-2010 04:39 PM

4個人去飲茶可以百二三蚊埋單咁叻仔?我同阿媽阿妹三人去飲下午茶都唔上呢個數。
淨飲應該唔駛咁貴
4個人去飲茶可以百二三蚊埋單咁叻仔?我同阿媽阿妹三人去飲下午茶都唔上呢個數。 ...
Kendall_One 發表於 18-1-2010 07:21 PM

Jordan莊士倫敦廣場西湖春天,早上叫10個點心度埋單都係120~130,唔明你地飲茶點解會咁貴..
回覆 9# hongdonald

因為你食慣平野 law......

不過,如果4條友叫10碟點心,除非其中2個係反高鐵禁食青年,唔係都好難食得飽。

我屋企隨近d屋村酒樓都係around $8-15 大中小點,不過你講緊係合和中心喎......
回覆 10# egg_studio

後生仔唔大駛慣係好事來的…
今次唔插你hongdonald
回覆 6# Kendall_One

你未去過打冷嗎?
回覆 12# egg_studio

唔係我呀!係HONGDONALD呀
回覆 13# Kendall_One

依家比較少食到真正潮洲粥,以前潮洲窮,所以d潮洲人用滾水溝冷飯食,就係我地廣東人所謂的潮洲粥。以前去打冷,d 潮洲粥真係滾水溝冷飯,依家果 d 已經叫做新鮮飯再煲,所以做唔到飯還飯、水還水的效果 (道理就係炒飯一定要用冷飯,否則唔會一粒粒彈彈下)