登記成會員
搜索
查看: 5023|回復: 8

韓國傳統糕點~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

因有友人剛從韓國旅行番來,佢送左舊韓國傳統糕點.未食,一陣加試食報告~

嘩… 個樣好似怪怪地?

個人幾喜歡中國傳統的民間糕點,例如缽仔糕、白糖糕之類… 熱食一流!
會唔會又係賣包裝, 韓國糕點......已死
食左,口感似中國年糕,黑芝麻,內裡係杞子..又甜又苦,味道幾特別
嘩… 個樣好似怪怪地?

個人幾喜歡中國傳統的民間糕點,例如缽仔糕、白糖糕之類… 熱食一流! ...
Homan 發表於 12-1-2010 11:52 AM

Alman兄唔知有冇食過一隻叫"雞屎騰"既中國傳統民間糕點?
另外,近日睇報紙,知道馬交有一隻叫"冷糕"既東東,仲要係季節性產品,有機會真係想試試..
雞屎藤? yes,好多年前和c_foo伉儷新春行大運到南丫島時有食丫…
黑麻麻好似糯米糕咁架嘛!
雞屎藤...記得呀, 不過印象一般, 外形奇差 !
我很醜但我很溫柔..
最緊要好食!
我上次同Willy+HawaiianDaily去吉澳,果度有得賣。

據內子講,荃灣唔知邊Q度都有得賣。

講開韓國年糕,以前讀書時新年有韓國同學帶咗d年糕請大家食,d年糕好「舔」(Sticky),黐Q住喉嚨,食得好辛苦。