登記成會員
搜索
查看: 8581|回復: 16

有地圖!7-2-2010-大嶼山芝麻灣 動感亞洲越野單車賽

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

是次比賽只設個人組別,分一圈(12km)及兩圈(24km)

1 月 31 日前報名費 HK$200, 之後 HK$250,比賽前一天及即場報名 HK$300

今次芝麻灣賽道, 由十塱舊村至十塱涌口, 再到芝麻灣懲教所.   單程路段, 沿途風景秀麗.  不用攀山汲水, 不用抬車過河.  此路段難度不高, 適合中級或以上越野單車好手參加.

終點有啤酒、Meko & Gatorade 任飲

接駁交通詳情可查看 Action Asia 網頁

26-1-2010 後補地圖:http://www.actionasiaevents.com/attachments/094_Map%20CMW%20XC%20MTB%20Feb%207,%202010.pdf
AA 咁快又開鑼? 早咗兩個月喎!
Weather is good ma. So how is your case ? (how much you pay? $1500?)
此路段難度不高, 適合中級或以上越野單車好手參加

難度不高就適合「中級或以上」,新手即係可以踩咩?
呢個係問題...... 上面果個 description 唔係我寫架,係 Action Asia 位同事今朝 email 比我,

我原本果個係:芝麻灣賽道甚為崎嶇、多石。前段要抬車過河,穿密林後沿小段馬路上山,經水塘後進入 XC 路段。沿途起伏不斷,挑戰性極高。

之後
同事小姐話我寫得有 d 唔妥,所以比咗另一段 description 我。

佢注明"不用抬車過河.",咁間接表示同上年條路唔同咗。所以新手適唔適合我都答唔到。

我已經 reply 咗 AAE, 希望有張路線/地圖。
咁即是唔使入頭果段山路,由起點石屎路直入懲教所再抬車上石屎樓梯.
回覆 2# bono

上年係環塘先,今年Michael玩玩新意思!
過河後果段草路幾好玩, 落石屎路前果後小 downhilll, 如果無咗有 d 可惜
我諗應該最後都會去, 不過之前仲連續有 3 場比賽, 所以唔會諗住
回覆 8# bono

頭段抬車過河後段密林當然好玩,不過最 PK 係 downhill 完上水塘,上完水塘再上果段 PK 路。我上次就係響山頂張椅度抖抖。
請問此路段有無靚嘅影相位? 一直期待有影mountain bike的機會
依家路線未確定,所以講唔到你知。

過去d官方相大多響樓上d車手所講果條downhill樹林路,因為夠斜,可影到高手雙轆離地和初手炒車,而你又有幾棵樹保護你。
請各選手睇睇地圖,今次真係唔駛入密林及過河;從起點一直踩馬路到水庫。

31 Jan 前報名有得平,各選手快手。
egg studio,你玩唔玩?
Alexphoto,如果我地玩,可以一齊入,你可以影相
我參加,你係玩就 call 我,我幫你報名 (31/1 前)
team Robot Doll -- 兩位黃生已報名

Alex 基你去影相就 call 兩位黃生啦
差d忘記了, 可惜是日有job, 又一次錯失拍攝機會,不過如車手不入密林,可觀性會否減低? 應該無咗d淩空飛起之類的鏡頭吧。努力!加油!
多謝戰地記者相片~~