登記成會員
搜索
查看: 4701|回復: 10

科學解釋唔到的神怪事情~~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

神怪事情聽得多,亦都係左耳右耳出......

是咁的,話說 31/12 晚一家到娘家打邊爐,屋企新裝修原有神枱已棄用,到凌晨我同 Helen 上出倒數,而囡囡昭昭就跟婆婆返屋企瞓(平時係我地屋企瞓),就當晚開始半夜大喊(表情痛苦並用頭不斷向床頭撞),肚餓奶咀片濕入部不是,連續喊足五晚凌晨就喊攪到我精神分裂,諗諗下唔對路就諗下 d 神怪野,心諗有可能娘家個神枱問題,阿媽(昭昭Grandma)個骨灰剛剛攞返屋企,冇神枱冇人供奉而且細路易入掛(撞邪都唔識講),尋日分別同爺爺及婆婆商量後,大家分別做野,爺爺買個香爐每日供奉,婆婆買衣紙拜祭,嘩 ~~ 睇相佬呃你十年八年,今次真係快過食藥打針,婆婆話昭昭日抖生猛哂(我想心理作用),尋晚終於可以一瞓到天光,就睇埋嚟緊呢幾晚點先? 正所謂人要面樹要皮,先人心意常在心,咁就大家都瞓得安安樂樂
哦... 有時呢D野... 做開就做囉,唔好慳果少少地方/時間…
寧可信其有,不可信其無嘛!

另外,c_foo媽媽走左都好似有十年了吧?
小弟有幸在伯母仍健在時見過幾面,都是親切慈祥的母親啊!
講開呢D比較「奇怪」的事,就要提提大約十年前,我、c_foo、wongfai 及另一位朋友阿寶,一齊坐我車半夜兜風兜到去油塘果個墳地見到果幾個人截我地車果單野…
c_foo/wongfai有無印象? 果時好似係c_foo揸車的!
哦... 有時呢D野... 做開就做囉,唔好慳果少少地方/時間…
寧可信其有,不可信其無嘛!

另外,c_foo媽媽走 ...
Homan 發表於 6-1-2010 01:43 PM

我細佬攪裝修連神枱都唔要,閣下自理!

死咗十年要起骨化灰,個骨灰龕放咗係屋企。講起政府骨灰位短缺要排期抽籤,抽你十年八年都唔奇,至奇係問 d "化灰人"又話放骨灰係屋企唔好(存心幫你攪手續賺錢),又冇位比我又話咁樣唔好,唔通食落肚保冚家平安,真係想X佢老母,我地至親百無禁忌,唔通老母害仔咩,正一合金令,"合金令...合金令...Do you know what a Fxxker saying!!!"
仲有慈母多敗兒,有人版過你望
講開呢D比較「奇怪」的事,就要提提大約十年前,我、c_foo、wongfai 及另一位朋友阿寶,一齊坐我車半夜兜風 ...
Homan 發表於 6-1-2010 01:49 PM

講開果次係我揸車見到兩男兩女係墳場入口截我地架車,果一刻冇乜感覺,記得我問大家"點好呀"(意思好冇停低載佢地),只聽見阿寶好輕描淡寫講咗一句"照行啦",事後講返先知驚,相信阿寶知道乜事,佢做警察並講過個警徽有辟邪作用
講開果次係我揸車見到兩男兩女係墳場入口截我地架車,果一刻冇乜感覺,記得我問大家"點好呀"(意思好冇停 ...
c_Foo 發表於 6-1-2010 03:16 PM

我只記得臨落出腳時 , 好多亞伯冇著衫響道行山遮 ....

另外鬼神既野真係有架 .... 只不過大家唔犯大家就冇野 .... 比你見到咪睇下有咩幫忙同啟示囉 .... 冇野既冇野既 ....
據我所知如果供奉先人不當,多數是以報夢方式居多, 好少會搔擾自己親人, 更何況係自己個孫, 我想未必關伯母事。
反而我覺得因為間屋可能有d嘢,之前有神枱鎮住佢, 一但當神枱被移走,d嘢就出來作怪。
神怪嘢仲有兩件,各位 Dash 成員記得嗎?

節錄自己寫嘅野:

講開又講,第四段很邪 -- Homan 與 C_Foo 某次光天化日下訓練時,C_Foo 人有三急,於草叢小解。完事後發覺草叢後有一石碑,尿撒於其上。二人繼續前進,於接近第四段出口時懷疑鬼掩眼,越走越長,後來從一小徑步出,赫見置身於第四段中間,迷迷糊糊間逆行了二十多分鐘。

另一次,又是光天化日,我和 Kendall 及 C_Foo 三人於第四段與一鬼佬及其狗迎面而過。十多分鐘後,又與鬼佬及其狗迎面而過。最後於香港仔上水塘一 BBQ 位再遇鬼佬與狗。
神怪嘢仲有兩件,各位 Dash 成員記得嗎?

節錄自己寫嘅野:

講開又講,第四段很邪 -- Homan 與 C_Foo 某 ...
egg_studio 發表於 13-1-2010 04:24 AM

點解全部同我有關,時運高睇唔到
咦… 原來事件中心點就係c_foo?
駛唔駛搵個師父同你做下法事?
聽講有個師父唔錯,連o靚模都搵佢…