登記成會員
搜索
查看: 4194|回復: 3

好食推介 - 紫來坊素食料理 Harmony Village Vegetarian

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今晚和好友在銅鑼灣「搵食」,好友因信佛教關係,所以希望尋找素菜。
打開iPhone,找到了這一家素菜。
「紫來坊素食料理」
店就在富豪酒店後面,紫紫的店如其名。
一進去,整個牆上都是「炒雞球」、「肉絲」之類的,
好友怕店子不是素菜,所以再問一下確認。
知道真的是素菜,只是菜名改得迎合市場需要罷了。

隨便的點了幾味:
1) 栗米粥
2) 黑椒雞絲炒烏冬
3) 芺蓉蛋

啊!好吃啊!
味道一點也沒有「齋」的感覺,
尤其是芺蓉蛋,絕對是茶餐廳的水準!(當然是有水準的茶餐廳的水準!)
炒烏冬也惹味非常!
栗米粥也絕不欺場,也是有水準之作。

兩人吃得非常夠飽,埋單只是$138
假如兄弟到銅鑼灣,又吃慣了一般星馬泰日韓菜式,吃港式茶餐廳又怕太油膩的話,
不妨到此店一試!

地址:銅鑼灣伊榮街7-11號欣榮商業大廈地下1號舖

(今次無相,下次補回!)

註:齋菜和素菜有本質上的不同,齋菜不用葷外,也包括不用香料及蛋,但素菜則會用香料及蛋類/乳類,所以味道一般比較豐富。
咁李兄你又試過sogo對面既黃金廣場「大自然素食」未?值得一試啊~不過你同朋友食咁少野就飽?唔似wor
幾好喎... 搵日去試下先~

昨晚試過,店舖位置好難搵,路痴的我搵左3個字先搵到,兩送一湯,兩個靚仔,是晚有人請所以唔咁食得太放($170)

1.芙蓉蛋

不錯不錯,d火腿好似真既一樣,份量都好大份,材料足好有口感,不過未到驚為天人既地步~

2.枝竹火腩bow(唔記得影相)

d火腩就唔多似肉,一般水準

3.例湯(唔記得咩湯了)

住家菜/華豐更有水準

Conclude:
服務態度一流,家庭式作業,有不少外國遊客專程來食,價錢我略覺得貴左少少..