登記成會員
搜索
查看: 5318|回復: 6

NRS-G 重生 -- 3+1手越野單車重組計劃

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

昨日 Hawaiiandaily + egg_studio + 單車鋪老細重組 Giant NRS-G 戰車。新添零件:
  • Armor 油制 + 碟(使用 Dot 油,估計性能較佳及維修較平,因為 Dot 油容易買又平)
  • Deore crank
  • Truvativ 腳踏
  • Truvativ seatpose
  • Rockshox Tora 2009 油叉
  • SRAM 鏈

而我就順手買咗對 Mavic 317 + Kevlar 1.9 呔。老細話因為條呔橙色邊關係所以冇人買,所以特價比我。對 Mavic 317 轆就係之前同 Willy 講「$8XX 同 $8XXX 重量一樣果對轆」。初部單車徑踩咗陣感覺良好,輕快靈活。

另外早前上網買咗對 Tekpro 油制(用礦物油),以 cheap 野黎講性能良好。

早前又順手將我部 1993 年落地嘅 Raleigh 戰車 upgrade 至 8-speed + 勁 cheap 嘅 Sora 槍手

個黃色碟剎箝好型啊!
可以講下點型法? 外表,功能定襟操 我感受唔到點型 ?!
一來顏色搶眼…
二來碟剎制動能力強…
三來個個碟真係好X型!
回覆 3# c_Foo

據單車鋪老細講,呢款 disc brake 用 DOT 油,即係汽車用果隻,優點係乜上面有寫。
單車用汽車科技,咁又真係好型喔 ~~
回覆 6# c_Foo

其實碟剎就係從汽車轉移至單車的技術。