登記成會員
搜索
查看: 5157|回復: 7

九龍坑山火 (紀實攝影)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今晚響大埔巧遇 "最高領導" 、電影少女。傾咗幾句後就行咗陣商場,返屋企途中遇見山火,立刻回家取相機,再飛奔現場,拍攝紀錄。

可惜等到自己都快被波及都未見消防員,如果可以把消防員或直升機投水彈加進構圖會更好。

因為現場沒有光害,所以試了幾張黑白,以突出煙火 -- 夜空 -- 山 -- 電塔的對比。

哇~好似燒得幾勁咁啵~
好勇喎!講番句多謝務死分享。
係咪衛俓部份?如果當時有人行緊山,後果實不堪設想。點解d消防咁遲都未到,依照片所見,山火已經燒到電線桿,好危險! d人教極都唔聽,拜山要小心火種,行山唔好食煙,唔好用火清除雜草等...........唉!
但我係玩毅行期間,係第十段見到不少友仔食煙!
第十段係咪禁煙區, 係就當場寸佢兩句 : " 健康活動亦徒然, 吸多兩口天堂見 !!! "

回覆 4# 的帖子

唔係衛徑。係近粉嶺果邊。起火地點向下 30-40 米已經係火車軌及少量村屋,

我約 4 pm 揸車出大埔時已見燒緊,然後響大埔行完街食完野後返屋企 (約 7 pm) ,見已經燒到上山頂。之後再攞相機去現場,見山頂 d 火已經熄得 7788。

轉載 Appledaily 報導 (7-12-2009)

黃色火災危險警告下,粉嶺九龍坑對上山頭昨午發生二級山火,火乘風勢蔓延,山火形成火線一分為二伸延山頂,火線一度長達 500米,經消防員努力撲救逾4個小時後,山火終被救熄,無人受傷。

昨午4時許,天文台發出黃色火災危險警告信號下,有村民發現九龍坑對上山頭的山草起火,火勢並迅速蔓延,消防員接報到場時,山草火線已長達150米,消防將山火列為一級山火,用背泵及山草拍登山撲救。山火焚燒至晚上 7時30分,山火向山頂蔓延,並形成兩條火線焚燒,分別燒至塘坑山頂,火線長 250米,以及龍山寺對開山頭,火線長500米,消防遂將山火升為二級,增派消防員登山撲救,幸山火未有影響民居及電塔。消防員經過逾4個小時疲於奔命撲救後,於晚上 8時46分將山火救熄。
樓主強!我唔係個邊住,睇唔到~最尾一張唔錯@@