登記成會員
搜索
樓主: alexphoto

關於天氣寒冷

我寫錯,應該係"風寒效應"(wind chill), 見附表

你都未試過響大帽山差 d 結霜嘅感覺

原帖由 hongdonald 於 18-11-2009 12:34 發表 6~7度!?are u kidding? 我以為頂多好似今日咁凍..
Lin 頭有兩隻,膝頭又係兩隻,我怕做傷膝青年多d。 另外峰爺你咁多野驚,好快就神經衰弱,到時唔係上針山,而係上青山,我地到時會買多d克力架 + 利賓納比你,放心果度溫度適中,唔慌怕冷。 冷......是這世間冰冷...... (特然好想唱歌)~~
咩叫克力架?巧克力我就知道!青山我中學時成日去,因為參加制服隊伍,年年都要去做一次義工,個度d人又冇想像中咁得人驚既. BTW.arm arm行左去そごう(做緊感謝週!好多野食!另外平既都係女人野多)個邊頭間sasa睇野~留意到willy 比過我食既soyjoy!?(唔記得有冇串錯),7.9一條,貴定平?
唱呢首吧~ 斜阳里气魄更壮斜阳落下心中不必惊慌知道听朝天边一光新的希望

回覆 20# 的帖子

windchill effect ar, 好Q凍架...........
A隊如果按SCHEDULE到達大帽頂,應該都係早上七點左右。假設地平面氣溫15度,大帽山頂就大約9度,再加上WINDCHILL,分分鐘得番5-6度,都咪話唔甘。相信係歷年最凍既毅行

回覆 27# 的帖子

凍已經好緊要,但更緊震係千祈唔好落雨…

回覆 28# 的帖子

帶定便利雨衣出門口喇 ~~
克力架英文叫 cracker ,係種我地細細個就食,送禮又大方嘅餅干。

真係細路仔

原帖由 hongdonald 於 18-11-2009 16:28 發表 咩叫克力架?巧克力我就知道!青山我中學時成日去,因為參加制服隊伍,年年都要去做一次義工,個度d人又冇想像中咁得人驚既. BTW.arm arm行左去そごう(做緊感謝週!好多野食!另外平既都係女人野多)個邊頭間sasa睇野~留意到 ...
今朝響屋企外面掃地,掃完順便響條樓梯跑上去,因為天氣凍、膝頭凍,跑咗幾步差 d 扭親,所以比賽當日大家一定要做足熱身,唔好諗住第一段當熱身,可能水塘路一路行一路吹番凍個身。

根據天文台最新的資料顯示大老山上最高風速為32km/hr, 咁風寒效應下只有2-3度, 爽呀!今年睇o下有幾多人頂唔順

睇來要一路行一路做活塞運動保暖

回覆 33# 的帖子

咁凍你唔縮陽至算喇.............
原帖由 alexphoto 於 19-11-2009 15:29 發表 根據天文台最新的資料顯示大老山上最高風速為32km/hr, 咁風寒效應下只有2-3度, 爽呀!今年睇o下有幾多人頂唔順

32km/hr咁甘......咁就應該唔止2、3度喎咁低,氣溫15度,20miles/hr =32km/hr環境下已經-2、-3度。但15度只係講係地平面,已每上升1000米就下降約6.5度,馬鞍頂同大帽頂就得番10度,若果風速不變,就應該係-7、-8度。