登記成會員
搜索
查看: 9246|回復: 4

求救:mac都hang機!?開機白畫面…

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

自從手多用bootcamp裝XP sp3後,每次開機一係就要焗開XP,一係要按住「option」來boot機入番mac OS。
後來發現搵唔到driver用XP反而好慢,又樣樣都用唔到,所以在bootcamp上移除了XP的partition。
而問題就來了!
每次開機唔按「option」的話就會白畫面hang 機…
點算!?

回覆 1# 的帖子

按 power 掣後立刻按 "command"+"option"+"P"+"R"  (reset PRAM)

幾秒後會有第二下"當"聲,就可以放手。

如果唔得,用 10.6 DVD boot 機 (按 power -- 放碟入去 -- 按 "C" -- 要快) 入咗 system 後 quit 咗 installer, 選 Disk Utility --> Fix disk

By the way, 我都有 update Wins XP SP3, 冇任何問題......

回覆 2# 的帖子

d drivers呢? 我開左個XP後乜都無,連sound card 都無
咁你響 WinsXP 右下角見唔見有個灰色 bootcamp icon?? or, start menu -- Program 好似有個 Apple Update, 試一試有冇得 update

回覆 4# 的帖子

我在MAC OS 取消左個partitions啦!