登記成會員
搜索
查看: 6338|回復: 13

穿山甲徑地圖及另一可能 shortcut

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

經地圖研究後,當晚 -- 毅行訓練 19 課 -- 試行的「穿山甲徑」證實為附圖中的紅線

黃線為麥理浩徑

假如當晚我地唔響檸檬亭出番黎,我地可沿藍線抵「電線杆」出口,但睇地形似乎冇乜着數。

不過要留意係綠線!係沿山脊下山抵西灣,比正路短。

同埋,穿山甲徑入口唔係叫東灣山,係獨孤山。

(為免 shortcut 咁揚,附圖閱讀權限為 15)

綠線
綠線的入口我有印象!過左電線桿出口的大路右邊!
綠線路段可減輕腳患的痛楚啊
真牛的一條綠線啊,又短又快啊 yeah,又呃一球控球指數
綠線照睇真係短d, 但要留意當沿山脊降至120米後西轉落村嗰段係密林斜坡,唔知有冇梯級, 如果少人行可能已生滿野草
有一張大少少但無咁Detail的地圖可參考。 其實過左檸檬亭先係有so的shortcut???

026後有一路線在右邊,是直落西灣,不用繞過吹筒坳。
有機會要試試
今年大家都係希望挑戰時間,太多shortcut好像有點那個… 不如下年整一隊專行shortcut的?
我同意,而且呢 d shortcut 太 beta , 唔同狗汪徑 + 大帽山果 d 咁「official」。 不過今年似乎要加埋墇上(如果冇人看)+ 鷹巢山
鷹巢山?

回覆 12# 的帖子

你冇跟我地行過嗎?響 M5 尾段的。 see see : http://www.photomarket.hk/viewthread.php?tid=1101
啊!記起喇!