登記成會員
搜索
查看: 4534|回復: 5

香港常見夜間珍禽異獸 (updated 24-11-2009)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

經過大家幾次響夜間遇珍禽異獸經驗,加上我 search 過 d 資料,總結如下:

• 流水聲、黃眼睛:箭豬 -- 流水聲係 d 毛(箭)嘅摩擦聲
  • 低沉呼氣聲、但冇草聲:豹貓、山貓或貓科動物(老虎也可以,如果香港有)
  • 低沉呼氣聲、有草聲:野豬
  • 有影冇聲: 7 呎巨蟒
  • 冇影有聲:雀仔, i i
  • 兩點紅光(紅眼睛):野豬
  • 兩點綠光(綠眼睛):狗、貓科動物
  • 一點白光:人 (頭燈)
  • 冇影、有草聲:青蛙
  • 飛行黑影:蝙蝠、貓頭鷹
  • 水 / 溪中黑影:蠑螈、巨型蝌蚪(我 + Kendall 響 M4 尾段見過 d 乒乓波咁大嘅蝌蚪)
冇影有鼻水聲 : 2009 毅行者凍到冇影
無影無聲… 飛機友
飛機友 = J 友 ?
一點白光:人 (頭燈) 人都算夜間珍禽異獸  
唔怪得十幾年前夏威夷動物園有人類在籠內給遊客觀賞,我有 V8 錄影帶作証明。
呢個 post 嘅主旨係話比大家知行夜山時見到乜野光 / 聲就表示有乜動物響你附近。以上動物,除 II 外 (冇影有聲) 多數都唔會對你構成危險,但如果你想觀察呢 d 珍禽異獸就要知道佢地會發出乜野聲音,因為一般 (以我地經驗) 夜晚會先聽到聲音,然後先去搵到 "光點" (眼睛)

另外請 upload "Hawaiian 人"果 video 上黎分享