登記成會員
搜索
查看: 25129|回復: 8

盂蘭專題拍攝

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

明日是農曆七月十四, 一個傳統上中國人忌畏的日子,但隨時代變遷,人們思想開放,
今天的盂籣節已被視為一個具潮汕民間風俗的節日,在香港這國際都會裏,自然吸引不少外國朋友到來觀看。
記得多年前在一次拍攝盂蘭勝會時有一外國朋友問我這是什麼節日,那些人為什麼在燒東西,他們又對台上的大戲甚感興趣
相反,香港一般人似乎對這節日不太感興趣,只知道跟鬼有關,不要去夜街,容易撞到污漕嘢等........
所以我好想把盂籣節背後蘊藏的意義反其文化價值拍攝出來, 可惜多年來都未有滿意作品, 所以每年我都會於這段日子四出
走走, 每晚遊走港九新界各區的大街小巷及各區的盂籣勝會去拍照。若果你都有興趣,請留意附上的時間表。

我會於下例日子及地點拍攝
9/7  牛頭角下邨足球埸 8:00pm
9/9 西區公園足球埸 6:30pm 再去銅鑼灣摩頓台
9/11 中環士丹頓街 10:00am起直至深夜

盂蘭節09[1].pdf

136.96 KB, 下載次數: 8, 下載積分: 積分 -20

咁幾時出動? 影影相食下飯一樂也~~
食飯??你唔係想係街邊食豆腐芽菜呀???
原帖由 alexphoto 於 2009-9-1 16:52 發表
食飯??你唔係想係街邊食豆腐芽菜呀???

打冷都有豆腐芽菜食架啵…

係唔係出活動先?
再嘈罰你奶叉燒
原帖由 c_Foo 於 2009-9-1 17:48 發表
再嘈罰你奶叉燒

"奶叉燒"...正呀!!!我鍾意!!!!!!!
今晚我唔得, 我要趕住test部printer, 星期六要做嘢, 尋晚想試才發覺冇曬photo paper, shit!!!!!!!!!!!
跟據個time table, 牛下在七月十七(星期六)仲有最後一埸勝會, 我較想去影,因為之後牛下足球場就會拆。但當日下午我有嘢做,可能好夜先去。另外,下星期於西區公園球場會有2埸, 我一直好想去西環一帶影, 果區氣氛特別詭異
經我昨日實地考察後得知佢地會於星期六(9/12)舉行以道教儀式舉行的盂籣勝會, 當中包括其它坊較少見的,佢地會在地上擺放60位餐具圍一個四方形,夜晚會有打大士及化大士, 佢地只做一日, 不設神功戲。荷里活道警察宿舍一帶已開始清拆重建, 老街坊也相繼搬走, 日後能否再於上址舉行成未知數, 大家想影就珍惜機會, 我會早上到埸, 因已跟佢地個位理事約好做訪問及拍攝, 有興趣就搵我啦。