登記成會員
搜索
查看: 48874|回復: 49

北上團購單車… (15/8 星期六)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日分別被舊公司同事及姐夫的「熱心提供意見」(又稱「落毒」) 下,希望約埋三五知己,由我姐夫帶路下,到深圳樂園街選購摺車…畢直三千樓下…如無意外可能八月十四日中午出發,晚上飯後回港…意屬品牌 dahon (http://www.dahon.com/) 個網頁個女model好正…
有興趣,但我係想買架二千元左右既爬山單車,唔知有冇?
去深圳食飯suggest去萬象城個頭食buffet,有日本野同西餐選擇!
14/08/2009 係星期五,有冇攪錯時間?
我有興趣跟大隊去睇吓嘢,或者買吓零件,特別想買一套單車維修工具。成團的話請預埋我。

二千蚊未必買到「真係可以越野嘅越野車」,當然,二手除外。
原帖由 egg_studio 於 2009-8-4 15:23 發表
我有興趣跟大隊去睇吓嘢,或者買吓零件,特別想買一套單車維修工具。成團的話請預埋我。

二千蚊未必買到「真係可以越野嘅越野車」,當然,二手除外。 ...

時間無搞錯呀…
另外,我係想買架可以踩馬路的摺車呀…

回復 5# 的帖子

咁一架係咁以踩下的越野車最平幾錢(國產貨)?
我想去滿庭芳,好懷念佢哋的担担麵,麻婆豆腐,仲有蒜泥白肉......正呀!
可惜星期五,唔係我都想去......滿庭芳 !!!
咁幾時攪個單車會一齊玩玩呀 ?!

回復 10# 的帖子

呵呵,咁就要睇大家幾時有哂車啦!
車咋嗎,又乜易 ! 隨手就攞到架石油氣單車,車頭仲有位放BB添呀!
呢樣唔知,而且越野車大路係台灣造,國產唔清楚,所以都希望有人帶上大陸睇下。

要應付香港越野路面,一架有前後避震嘅越野車已足夠,budget 細 d 可買淨前避震、冇後避震(硬架)。

一般"真正越野路"用的避震約 $1200-$1500 (前) + $600-$800 (後),因此 $2000 budget 只夠買避震。

以前我用"不是真正越野路"用的避震,即是彈簧果隻,最後都係要換番前油壓、後氣壓......

以上乃個人經驗,當然我亦見過高手踏 d 冇前冇後避震單車,亦有高高手踏單輪車挑戰山路。

Willy 車藝比我強,請佢補充。

原帖由 alexphoto 於 2009-8-4 17:53 發表
咁一架係咁以踩下的越野車最平幾錢(國產貨)?
呢架Giant UCAN 1.0 點睇?

我見內地二手市埸買二千元左右, 全新應該唔過3千卦, 咁請問佢係唔係雙避震?
係就係前後避震,但亦係我所講果 d 彈簧避震。

單車徑還可以,越野路的話,路面凹凸會經彈簧直接傳到你 / 單車上,簡單 d 講,你可能會成個人被彈出車外。

之前我講果 d 油壓 / 氣壓避震,係會把凹凸吸收,你嘅感覺係好似"浮"響度 -- 有一隻避震牌子 Fox , 佢有個系列叫 "Float"

我有支 Float (6.5"),你買車後可以借黎試下
原帖由 c_Foo 於 2009-8-4 18:08 發表
可惜星期五,唔係我都想去......滿庭芳 !!!

問下團長可唔可以改期, 等多d人可以參加
呢種車叫Freeride車,其本上可踩任何路段,例如xc,落山等,當然要看技 術.Freeride全車重量大約三十幾磅,XC車大約三十磅以下,有些也有二十磅.原因是XC有分前後避震及前避震又稱hardtail.XC車架輕當然要用上carbon組件,但價錢也 相對貴.
我尋日行過金魚街"舊 Fly Ball" ,佢 list 咗 d 車重量...... 一般 30-35 lb 都成皮野,原來我地架車都 ok 架

圖中呢款就係我目標的單車,如果有三人一齊買的話,我就在香港買(有折)
如果無三人的話,就會上大陸托回來。

另外,等緊我姐夫比個「淘寶」list我,佢會團購單車配件。
新界 d 單車鋪一般平過市區,有機會入新界睇睇格價先決定