登記成會員
搜索
查看: 16792|回復: 9

近五年基金之中,表現最好的五隻…

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

俄羅斯的基金因為不足五年所以未有數字。

基金名稱              近5年平均每年回報
Latin America Equity23.19
India Equity21.25
China Equity18.40
Brazil Equity18.03
BRIC Equity16.55
Hong Kong Equity13.84
記得之前我寫過一篇嘢,講印度餐;當中引述了一位 arm arm 去完印度流浪嘅朋友嘅說話:

......數月前遇見一位香港浪人,浪人剛浪完印度。兩人交流後,表示現今印度比當年更加窮,社會問題及矛盾更加嚴重。

「千祈唔好以為有好多外資投資印度,就以為印度好掂,其實係d基金佬呃你買乜乜金磚四國而老作乍!」

(全文 at http://www.hawaiiandaily.com/index.php?option=com_content&view=article&id=92:dash8-&catid=13&Itemid=34)

好耐之前我都去過印度玩咗成個月,個人對印度印象不太好。投資的睇法,係雖然係有好多外資投資印度,不過太著重於服務行業、後勤(好似 d 乜乜 customer service),真真正正放間廠/ 公司唔多。假如有乜風吹草動,由於冇乜不動產嘅投資,只要 cut 咗班人就可撒退。

另外,比好多新興市場,印度嘅貧富懸殊、階級矛盾、教育水平低等社會問題都相對嚴重。

因此,投資方面我不考慮印度。

回復 2# 的帖子

咁如果投一筆錢入基金,你會點選擇?
我會入 2800.hk 盈富

優點(個人意見):

• 冇管理費(表面上慳 3-5%)
  • 同 d 香港股票基金冇乜分別
  • 買賣時間短,唔似有 d 基金要等成個星期
  • 港幣結算,慳 HK$ <--> USD

聲明:我真係持有 2800.hk 盈富

回復 4# 的帖子

你呢個不失明智又慳水慳力的決定。你以上4點我基本上都同意。
再加上你自己在香港居住,對香港股票點都有一定程度的認知,又比較容易得到同接受到香港股票市場的資訊,有事上黎轉身都快D。
如果你話投資拉丁美洲同印度,你對佢地認知有幾深?印度首十隻市值最大既公司係乜?貿貿然入貨就真係同抄概念股差唔多。
如果冇乜時間做工課,就不如入2800或者2823,兩者都差唔多跟足恆指或國指走,長揸實無死。
不失為可行意見,不如另開一topic討論?
始終環球基金有其一定價值呢。
尤其在平衡長線風險方面
原帖由 egg_studio 於 2009-7-18 03:29 發表
記得之前我寫過一篇嘢,講印度餐;當中引述了一位 arm arm 去完印度流浪嘅朋友嘅說話:

......數月前遇見一位香港浪人,浪人剛浪完印度。兩人交流後,表示現今印度比當年更加窮,社會問題及矛盾更加嚴重。

「千祈唔好以為有 ...

話雖如此,但近六個月「首域環球傘子基金﹣印度次大陸基金﹣1」升了66.09%

回復 7# 的帖子

不過,中國基金更加強勁,「首域環球傘子基金﹣中國增長基金﹣1」升了68.3%「東方護理CAAM系列﹣大中華基金﹣Classic」升了80%
我揸得最多嘅係 "匯豐中國股票基金" ,呢幾日報 US$72 左右。

兩年前買入價 around US$42 - US$65 (分咗幾次入),大家認為應繼續揸多輪 or 放咗佢 / 放一 d

如果放,我諗住入一 d 高息貨幣,一部分入 2800 (我覺得後市仲有少少升-- 睇到 21500)

請大家比意見

To Homan : 如有需要可把此 reply 另開新 post

回復 9# 的帖子

已開新post討論…