登記成會員
搜索
查看: 15470|回復: 10

風雲變色.莫拉菲

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

預計19日會最接近本港,但照目前預計路線相信未必會在本港登陸。
但小弟仍有意在山上拍下暴風威力。

日期:7月19日
時間:未定,視乎風暴走勢
地點:暫定獅子山上,於天馬苑拾級而上

注意:此活動絕對有潛在危險,意外後果自負。

在香港時間 2009 年 07 月 17 日 17 時的最新資料
(北 緯20.0度,東 經  122.0 度)

放 大 的 圖 像

預 測 的 位 置 和 強 度
香 港 時 間位 置熱 帶 氣 旋 類 別最 高 持 續 風 速
2009 年 07 月 18 日 17 時北 緯 21.7 度東 經 118.0 度強烈熱帶風暴 每小時 112 公里
2009 年 07 月 19 日 17 時北 緯 23.3 度東 經 113.7 度強烈熱帶風暴 每小時 92 公里
報咗名先,希望今次屋企唔會塌大樹
7月18日22:30 最新位置

跟據現時速度及方向,今晚半夜將會最大風
除非我成晚standby, 等到天光後,出面應該打完仗!
原帖由 egg_studio 於 2009-7-18 16:40 發表
報咗名先,希望今次屋企唔會塌大樹

照睇呢幅圖香港普遍吹北至西北風,平均風速達50km以上,九龍及港島受山脈遮擋關係,風力相對較弱,
但新界北部及離島的風力相當強勁,你門口d樹有冇事?
照睇今次個風到時會係半夜……
今次個風半夜到…
按照現時本港的氣壓及潮水實況,相信明早除了較強的風力外,應該會有輕微的風暴潮,未知會否造成海水倒灌

另一方面,最新雷達圖似乎顯示07W 有減弱的跡象
風眼開始消失,並且有微微向西北偏西移動跡象
似乎登陸地點應離不開大亞灣或大鵬灣
明早莫拉菲應該已經北上尋歡了………
講咁多都冇用,依家冇車用,想追? 靠雙腿嗎 ?!
明早上/西環會有海水倒水倒灌
可以去看看海味店是否又有難…