登記成會員
搜索
查看: 15319|回復: 7

毅行預操:麥徑九、十段新路線

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日預操第九、十段,特別係新路線。

請到 Google Map 看 tracking record, 另外我已 mark 起有 potential 嘅 shortcut

新路線大致情況係:行完水塘路後,舊路係轉左向下,新路係轉右向上,然後不停行馬路向上,斜度似草山。之後轉入山徑,繼續向上。最後接到馬路,平緩向保良局營前進。

要留意係離開管制道路後,並非立刻抵達保良局營,而係要行 1-2 km 馬路 -- 係有幾多私家車及的士行駛!!

個人感覺,比賽當最日行到水塘出口時,即是已行了 94 km, 最後 6 km 差不多有 4-5 km 係上山路,體力分配要特別留意。

地圖見下,每一個 mark 間隔 10 mins

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=zh-TW&msa=0&ll=22.398372,114.036627&spn=0.033012,0.036178&t=h&z=15&msid=103763433201805364175.00046da1d773d9f772c28

原帖由 egg_studio 於 2009-7-1 18:26 發表 今日預操第九、十段,特別係新路線。請到 Google Map 看 tracking record, 另外我已 mark 起有 potential 嘅 shortcut新路線大致情況係:行完水塘路後,舊路係轉左向下,新路係轉右向上,然後不停行馬路向上,斜度似草山。之後轉 ...

個6km 上斜都幾law命
不過今日都總算完成左麥徑第一次
checkpoint 9 的位置好似有d偏差, 記得個塊地好近河邊,而且面積都幾大, 仲有個出水閘, 我覺得應該係在你枝旗仔的西南面(見到一個類似水霸的物體)。 條shortcut都真係short咗好多, 大會應該有人守住, 如果你哋行先可以試下, 睇下偷唔偷到雞
checkpoint 9 個位已 update 番

星期六係咪行??
唔係星期日咩? 一,二!?
因有人想知綠色閘口位置,我已響 Google Maps mark 咗三個 point, 分別係 2 個閘,及可以開始 jog / 跑嘅位。

其實有兩棟閘,我唔知到時會響邊棟閘入度假營。

兩棟閘分別響度假營一頭一尾,分別係:

第一棟閘響過咗漁護署閘口,行多幾步靠右就係
第二棟閘響過咗 BBQ 場,再沿馬路落斜,百多米後有條分叉路,靠右沿向上 (冇錯,係向上) 就見。

我覺得呢兩個都唔係, 漁護署果個太早, 未過BBQ埸, 因我在BBQ埸見一毅行指示牌, 叫你沿馬路再向前行, 而第二個上次我去望過,肯定唔係,果度係則門唔係後門(大會話入咗閘要再後多1000m才到)
樂施會有個file 睇下幫唔幫到大家?

LINK: http://www.oxfamtrailwalker.org. ... i_donwsized_new.ppt