登記成會員
搜索
查看: 10551|回復: 9

[賽後報告] 新界西北踩單車探朋友(多相)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前見好天,踩單車從北區去元朗探朋友。元朗耐唔中會去,咁有乜特別呢?就係踩一架可以融於自然環境嘅單車。

從北區去元朗,踩單車有幾條路線,分別係:

當中最危險應該係粉錦公路,車多(貨櫃車、紅 van)路窄,連行人路都唔夠一呎(不是一米)。當日踩買餸單車(當然唔着單車衫),先沿村路去蓮塘尾,入粉錦,過咗消防學校又入番村路,經過幾處私人地方,因為踩買餸單車關係,冇人會理你、連惡犬也不吠、山羊又當你透明。其中粉錦一段踩行人路,都係冇人理你,完全變成一個鄉下人。

去到元朗一帶前,朋友未返到屋企,於是順路一遊水尾村幾個名勝。

平日踩粉錦去元朗,一般花 20-25 分鐘,用買餸單車、極速得 15km/hr 左右,加上行村路,大約用個半鐘。雖然慢,但確實係新體驗。

先從隱蔽村路出發。

經過荒廢農田。(呢度大約荒廢咗年半左右)

經過探險版出過 post 嘅「廢棄豬欄」,依家已圍板,入面開工清拆。

之後經過探險版會員先排去完嘅建德公校

呢處係上水雙魚河上游 -- 担水坑。平時經過都冇停低睇吓,今日慢慢踩,停一停看一看。
担水坑有充氣水閘,細看黑色果啲係塘蝨魚,大約 75cm 長,非常大條,一眼望落去有六、七條。

充氣水閘另一邊。

河旁係將東江水輸至大欖水塘嘅水管。

轉入橫台山,沿排洪渠(錦田北河)向錦田方向去,中途遇羊群。

高鐵地盤。相中建築物係隧道的直井,裏面大約有二十米闊。

響香港比較少見嘅鐵橋 -- 據當地人講,政府一般會起石屎橋,而呢條鐵橋係村民自資起。

天后廟。

著名景點「樹屋」。屋前有文字紀錄說明樹屋嘅歷史。

村入面廢棄魚塘。

鄧公祠。

二帝書院 -- 開放時間:朝九晚五。

二帝書院過去係卜卜齋,英殖時代曾經做過小學,高峰期有 30 學生。

之後去到朋友屋企,完成新界西北單車遊。

同第一次去金門果架比較,邊架難踩D先?
呢架係自己車,有日常保養,性能不比其他車差㗎
如果唔要求速度,淑女單車好踩過RB及MTB
kingswoodkc 發表於 30-5-2015 01:08 PM
如果唔要求速度,淑女單車好踩過RB及MTB

係,特別係穿過一啲私人地方,例如貨櫃場,鄉下人打扮又安全又方便。

不過,睇番 GPS,響粉錦落斜,原來都有 40km/hr。

淑女單車 40km/hr, 一個字: 勁!
睇清楚,40公里係落斜。
egg_studio 發表於 31-5-2015 08:04 PM
睇清楚,40公里係落斜。

當然有睇到!
落斜40公里唔算快啦