登記成會員
搜索
查看: 9323|回復: 11

[純粹吹水] 尋找N57的故事

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近月事忙,最近終於可以抽空講下嘢
九月份的時候,小弟同另一位大笪地版友走到深山,尋找一條被 CEDD 寫住 N57 的廢置隧道。
一般嚟講呢啲廢置隧道大多係二戰期間由日軍興建,後來 80 年代政府先逐一搜尋並紀錄在案。
本來其實興趣唔大,不過從網上搵到了一篇新聞,勾起了筆者想尋找 N57 的好奇心。

首先來個 N57 的地圖

網上的新聞咁講:隧道由日軍興建,直到戰後都無被發現,後來被一班省港奇兵佔用並將隧道用作軍火庫,2000年的一次警方行動中無意搗破呢個「私竇」。隧道隱沒一座荒廢的山莊內,並係屋嘅入面搵到隧道的入口。而該山莊其實係一班省港奇兵同一班親中村民的聚居地。

不過當時其實都未知呢條隧道係咪真係 N57,不過都照搵啦
當日高溫達36度,爆左段林仔,終於都搵到個所謂的荒廢山莊
山莊有寫上「慶祝中華人民共和國成立三十八周年」,確實如新聞所述的一樣,證明這條隧道的確就是 N57

山莊入面的一些殘骸

之後利用官方地圖去搵果間屋同埋個入口
不過發現其實間屋已經消失左
最後只憑位置去希望搵到個入口
終於見到個草堆有啲形跡可疑

掘呀掘,又真係有所發現!

就是傳說中的 N57 入口

入到去,轉右就係地圖上的長長隧道的開端!

不知絲帶的用意?

隧道只夠人半身走過,真的可以儲存軍火?

轉左,突出了的一 part 仔

再行少少就是轉右,本應是很長長的一條隧道來的,怎料 ...

原來隧道已經削走了 ...
換言之有八成的隧道消失左
當然唔排除隧道可能係一路落斜,不過比泥堆塞,又或者仲有其他「殘肢」
不過當日太熱了,都係下次得閒再戰

由出面影返個位

謝謝點閱

評分

參與人數 3積分 +80 收起 理由
mcw + 20 支持原創
egg_studio + 40 有圖有文有真相
AnsonNgNg@FB + 20 支持出相

查看全部評分

精彩
世界真係細,我本來計劃上星期去呢度,因為我住響附近,不過當日突然有事所以延期。你去之前嘅幾日,我夜晚去睇過(揸車經過,停一停行入去),但太黑,又見唔到「官方地圖」上嘅建築物,原來建築物已不存在。
犀利!大開眼界!
用電腦睇得清楚啲,第 9, 11, 12 張相,影到隧道天花,睇落去好似以前係戰壕,然後響上面起間屋,情況係咪咁?另外,第 12 張相右方天花有數字,有冇留意寫乜?
egg_studio 發表於 6-11-2017 07:07 PM
世界真係細,我本來計劃上星期去呢度,因為我住響附近,不過當日突然有事所以延期。你去之前嘅幾日,我夜晚 ...

我係9月中去喎,你都係?
egg_studio 發表於 6-11-2017 07:54 PM
用電腦睇得清楚啲,第 9, 11, 12 張相,影到隧道天花,睇落去好似以前係戰壕,然後響上面起間屋,情況係咪 ...

無懷疑過以前係咪戰壕,但睇情況我都相信係就咁喺呢舊「門口」上面起間屋。
天花上面啲字真係無留意到,當時環境又熱又焗只係轉角位影出去就完
請問個斷口,在現場睇個水泥頂似塌下定刻意向下呢?>
EricDelta 發表於 7-11-2017 06:59 PM
我係9月中去喎,你都係?

我係大約三個星期前。
雖然唔知喺邊,但都謝謝分享。
師兄好波
可否PM位置嗎?