登記成會員
搜索
查看: 15549|回復: 30

[賽後報告] 新界東機槍堡及戰壕探險

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

八十年代末,政府在新界東山頭建設公務設施,意外發現了這組機槍堡和戰壕,考察後記錄了共十多個機槍堡及總長 1.4 公里戰壕。

多年後,本港某學術機構又於上址考察,記錄的遺蹟數量和位置與政府的有出入。究竟是部分遺蹟已完全被隱沒,還是考察不夠詳盡?為尋答案,於是前往實地視察。

先從公務設施開始探索,很快看見戰壕。沿戰壕匍匐前進,抵達幾個機槍堡及碉堡,狀況良好的只有三兩座,其餘已倒塌及被炸毀,有些建築物碎片甚至散落十幾米之外,可見當時爆炸的威力。

戰後至七十年代,這一帶曾被英軍用作訓練場所,所以偶然會發現一些彈炮。此外,叢林裏有不少當年的汽水樽,數量多、位置集中、款式局限某幾種,因此相信是當年大批運往山中,供訓練的成員飲用。

遺蹟群位於麥理浩徑第四段附近,遊人絡繹不絕,但遺蹟深藏密林,知道的人反而不多,故狀況良好,值得一遊。

機槍堡內部。

炸毀建築物碎片。

戰壕。

操炮區警告牌。

機槍堡的槍孔。

狀況尚算良好的碉堡。

戰壕。

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
kaiboy123 + 20 有圖有文有真相

查看全部評分

講多少少汽水樽:

該處主要有三種汽水,分別係玉泉、維他及七喜。呢三種汽水樽形成一堆堆,響戰壕附近有好多堆。呢個情況響香港其他軍事遺蹟都有(唔知大家有冇留意?),咁令我諗諗,點解一定係軍事遺蹟先會出現?會唔會係當時軍人駐守及操練時,軍隊提供的飲品?

此外,零聲嘅仲有第一代生力啤酒罐,及唔知乜嘅樽(字體已甩色)。後來上網 check 番,原來係益力多玻璃樽~~~

2017-11-10 16.37.26.jpg

2017-11-10 15.17.03.jpg

大家估到維他隔離果個係乜?

ShingWong@G 發表於 13-12-2017 02:58 PM
今次唔使會員帶路, 不過係會員提供位置。
如果果唔係跟住行, 應該唔會發覺有此建築物。 ...

呢個就係我覺得好神奇嘅地方,建築物就響麥徑旁邊,但歷年嚟冇乜人去過,而當繼續沿麥徑上山,會見到戰壕,但仍然冇乜人去留意戰壕末端嘅建築,真係好似梅花陣。
egg_studio 發表於 13-12-2017 06:55 PM
呢個就係我覺得好神奇嘅地方,建築物就響麥徑旁邊,但歷年嚟冇乜人去過,而當繼續沿麥徑上山,會見到戰壕 ...

一般行山唔會覺得係戰壕,只會當係普通一條坑, 以為係雨水長年累月沖成。
果然系shortcut小王子

shortcut系咪經過??
保存得靚仔!
維他汽水樽.......讀書時成日飲.
從官方地圖沒有記錄的爛屋,呢個狀態已keep左好多年
最難得係位於行山徑幾十步之距,但冇垃圾,冇破壞。
算系完整building
奇怪,點解係政府「意外發現」? 即係日治時期起既?
可否pm位置嗎?

已 PM。

去完記得出吓圖。

些些,但仲係上載唔到圖,只係不繼轉圈話上載中。。。。。
野孩子 發表於 28-11-2017 09:31 AM
些些,但仲係上載唔到圖,只係不繼轉圈話上載中。。。。。

係 Chrome 問題,請睇睇呢度:

https://photomarket.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=6625&extra=page%3D1&mobile=2
egg_studio 發表於 29-11-2017 08:17 AM
係 Chrome 問題,請睇睇呢度:

https://photomarket.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=6625&extra=page% ...

些些,今晚處理吓先。
多得朋友帶路…!
ShingWong@G 發表於 12-12-2017 04:24 PM
多得朋友帶路…!

你朋友即係?

現場難搵嗎?
egg_studio 發表於 12-12-2017 07:50 PM
你朋友即係?

現場難搵嗎?

今次唔使會員帶路, 不過係會員提供位置。
如果果唔係跟住行, 應該唔會發覺有此建築物。
或者會再去多次